Φόβοι αναζωπύρωσης της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Φόβοι αναζωπύρωσης της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από μια επίθεση αζερικών δυνάμεων κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον Καύκασο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχισθείσης επαρχίας.

Οι αρχές της Αρμενίας ανέφεραν νωρίτερα την Παρασκευή ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν αργά την Πέμπτη σε επίθεση αζερικών δυνάμεων σε αρκετά χωριά κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κάτοικοί του είναι Αρμένιοι και έχει κηρύξει εδώ και πολλά χρόνια την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν, ενέτειναν τους φόβους για μια σύγκρουση μεγαλύτερης κλίμακας στον νότιο Καύκασο.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, είναι σε διένεξη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών παρεμποδίστηκαν από διεθνείς προσπάθειες τερματισμού της διαμάχης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 30.000 ανθρώπων.

Το υπουργείο Άμυνας της αυτόνομης περιοχής ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή και αρκετοί τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς αζερικών δυνάμεων.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δέχεται στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από την Αρμενία μετά  τον πόλεμο. Δυνάμεις της αποσχισθείσης επαρχίας, με την υποστήριξη της Αρμενίας, επίσης κρατούν στον έλεγχό τους επτά αζερικές περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Προσπάθειες για την επίτευξη μιας μόνιμης διευθέτησης της διαμάχης απέτυχαν παρά την μεσολάβηση της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Αζερμπαϊτζάν, πετρελαιοπαραγωγός χώρα, που φιλοξενεί πετρελαϊκές εταιρείες όπως την BP Plc, Chevron Corp and ExxonMobil Corp, συχνά απειλεί να πάρει πίσω την ορεινή περιοχή με χρήση στρατιωτικής δύναμης και η κυβέρνηση διαθέτει πολλούς πόρους για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η Αρμενία, σύμμαχος της Ρωσίας, δηλώνει ότι δεν θα μείνει αμέτοχη εάν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεχτεί επίθεση.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet