«Όχι στον τρόμο» φωνάζει η Ευρώπη
Κόσμος

«Όχι στον τρόμο» φωνάζει η Ευρώπη

Περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο πολίτες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο -μεταξύ τους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος- έδωσαν το «παρών» στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Παρίσι που μετατράπηκε σε παγκόσμια πρωτεύουσα υψώνοντας δυνατή φωνή κατά της τρομοκρατίας μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo.

Η Πορεία Ενότητας ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015 από την πλατεία της Δημοκρατίας και κατέληξε στην Place de la Nation. Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2015, στις κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία είχαν υψώσει φωνή κατά της τρομοκρατίας 700.000 άτομα.

Περισσότεροι από 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δίνουν το «παρών» στην πορεία δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ. Ανάμεσά τους οι Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι, Αντώνης Σαμαράς, Μαριάνο Ραχόι, Σαρλ Μισέλ, Χέλεν-Τόρινγκ Σμιτ, καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή περιστοιχιζόμενος από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων -με την Άνγκελα Μέρκελ στα αριστερά και τον πρόεδρο του Μαλί στα δεξιά του. Στην ίδια σειρά περπατούν μαζί σε απόσταση λίγων μέτρων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Στην πορεία βρίσκονται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετέχει επίσης αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Το «παρών» δίνουν ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά. Παρόντες ακόμη ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Στην πλατεία Δημοκρατίας κυριαρχούν πλακάτ όχι μόνο για το Charlie Hebdo αλλά και πλακάτ μουσουλμάνων με το μήνυμα «όχι στο όνομά μου», όπως και πλακάτ που καταδικάζουν την εξίσωση του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, δίπλα στα πλακάτ για το Charlie Hebdo βρίσκονταν και συνθήματα εναντίον του κινδύνου ενίσχυσης της ισλαμοφοβίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποδεχθεί νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους ηγέτες, καθώς και τον προκάτοχό του στην προεδρία και νυν ηγέτη της δεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί.

«Για πολλά ακόμη χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή των τζιχαντιστών» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το Παρίσι επισημαίνοντας ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια «απειλή του φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε το Παρίσι.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους.

Σε πορεία στη νότια Γαλλία, στην Μποκέρ, βρίσκεται εν τω μεταξύ την ίδια στιγμή η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, «εξόριστη» από τη διαδήλωση στο Παρίσι ώστε να μην πάρει ξενοφοβικό χαρακτήρα.

To κάλεσμα στη συγκέντρωση

«Θα είναι εδώ την Κυριακή. Θα είμαι μαζί τους. Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν αυτή την Κυριακή για τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πλουραλισμού» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο σύντομο διάγγελμα που παραχώρησε μετά τον τριήμερο εφιάλτη και το πρωτοφανές κλίμα τρόμου στο οποίο βυθίστηκε η Γαλλία.

Στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζουν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα». Πρωτίστως όμως πρόκειται για τη «συσπείρωση του γαλλικού λαού», προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές μέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα.

Ως προς το ζήτημα της παρουσίας του Εθνικού Μέτωπου, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε στον Monde ότι «η ιδέα της εθνικής ενότητας έχει υπονομευθεί πλήρως και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες», χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποκλειστεί η ιδία από την ομάδα των ηγετών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων που θα ηγηθούν στην πορεία έναν «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό».

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί δήλωσε αργότερα ότι «οποιοσδήποτε το επιθυμεί και νιώθει ότι τον αφορά» μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία. Ο Φρανσουά Ολάντ εξάλλου συναντήθηκε με τη Μαρίν Λεπέν, όπως επίσης και με άλλους ηγέτες κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να αποκομίσει οφέλη από τον αποκλεισμό της και την προθυμία που έδειξε να χρησιμοποιήσει σκληρότερη γλώσσα για να περιγράψει την επίθεση, εν όψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν φέτος σε δήμους και περιφέρειες στις οποίες προβλέπεται ότι οι Σοσιαλιστές θα υποστούν περαιτέρω μεγάλες απώλειες.

Η Λεπέν ανέφερε ότι αν και ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά της κατά τη διάρκεια της πορείας, εφόσον εκείνη αποφασίσει να συμμετάσχει, δεν ήρε με σαφήνεια τον αποκλεισμό της από τους επικεφαλής της πορείας.

«Δεν θα εισβάλω παραβιάζοντας τον κλοιό ασφαλείας προκειμένου να επιχειρήσω να συμμετάσχω στην πορεία όπου, απολύτως ξεκάθαρα, οι διοργανωτές δεν θέλουν να μας δουν» ανέφερε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα πάρει μέρος στην πορεία για τα θύματα της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μετάσχει στην «πορεία υπέρ της δημοκρατίας» που διοργανώνεται σήμερα Κυριακή στο Παρίσι στη μνήμη των θυμάτων από τις επιθέσεις εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ομπάμα δεν θα πάει στο Παρίσι, είπε η ίδια πηγή, διαψεύδοντας τις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση μνήμης του Παρισιού από τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθούν ηγέτες από πενήντα χώρες, μεταξύ των οποίων η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Στο Παρίσι μεταβαίνει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς για να μετάσχει στην πορεία μνήμης

Όσον αφορά τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα αλληλεγγύης προς τη Γαλλία «την παλαιότερη σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών». «Θέλω οι Γάλλοι να το γνωρίζουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα μαζί σας αλλά θα είναι μαζί σας και αύριο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς.

«Vive la France!», ( Ζήτω η Γαλλία) έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μια ημέρα πριν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα μετάσχει την Κυριακή στη μεγάλη «πορεία υπέρ της δημοκρατίας» που θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα προς τιμήν των θυμάτων των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ο Μαχμούντ Αμπάς θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πριν από την έναρξη της πορείας.

Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθούν πολλοί άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet