Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί, ίσως τον Απρίλιο η συμφωνία
Οικονομία-Αγορά

Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν επιστρέφουν οι θεσμοί, ίσως τον Απρίλιο η συμφωνία

Άλλο ένα Eurogroup «αστραπή» ολοκληρώθηκε για την Ελλάδα. Οι θεσμοί -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν επιστρέφουν, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου πρόοδος στα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου.

Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία, συμπλήρωσε, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τότε, προειδοποίησε.

Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι «υπάρχει ισχυρή βούληση» να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, αλλά παραμένουν ακόμη ανοιχτά μερικά σημαντικά θέματα.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες και ταχύτατες διαδικασίες για να κλειδώσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για σημαντική πρόοδο σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.

«Οι συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί το momentum.

«Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αρκετά πριν, ώστε να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία» είπε ο επικεφαλής του ESM.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε γιατί δεν επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση επί των ανοιχτών ζητημάτων.

«Πάντα υπάρχει το δίλημμα εάν πρέπει πρώτα να λύσουμε τα μικρά τεχνικά ζητήματα και μετά να πάμε στα μεγάλα, ή να ξεκινήσουμε με τα μεγάλα και κατόπιν να πάμε στα μικρότερα» απάντησε.

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι απόφαση είναι να αντιμετωπιστούν πρώτα τα μεγάλα ζητήματα, με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, και μετά θα συζητηθεί επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τα μικρότερα ζητήματα.

O επικεφαλής του Eurogroup ρωτήθηκε επίσης εάν έχει την αίσθηση ότι υπάρχει πολιτική βούληση στην Αθήνα για να κλείσουν τα σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, ή η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να παραταθεί και μέσα στο καλοκαίρι.

«Δεν έχω καθόλου αυτήν την αίσθηση» (περί έλλειψης πολιτικής βούλησης στην ελληνική κυβέρνηση) απάντησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως σημαντικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία είναι η εμπιστοσύνη και από αυτήν την άποψη είναι σημαντικό να μην παραταθεί η εκκρεμότητα.

Πάντως, το μήνυμα του Eurogroup είναι μάλλον αδύναμο για να πείσει και να καθησυχάσει τις αγορές ότι το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά κανονικά και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι θέμα ημερών. Ήδη το Bloomberg σε πρωινό δημοσίευμά του προειδοποιούσε για νέα κρίση και επανάληψη του δράματος του 2015.

Για την εξέλιξη αυτή είχαν προϊδεάσει οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ και του Β. Σόιμπλε. Ο πρόεδρος του Eurogroup μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών που προηγήθηκε της συνεδρίασης αρκέστηκε να δηλώσει «συζητήσαμε την πρόοδο. Θα αναφέρω το αποτέλεσμα στο Eurogroup και θα σας μιλήσω μετά».

Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στη συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet