Κλείνουν με ρυθμούς fast track τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση
Οικονομία-Αγορά

Κλείνουν με ρυθμούς fast track τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση

Ολοκληρώνονται μέρα με την ημέρα τα προαπαιτούμενα, με τους θεσμούς και τα συναρμόδια υπουργεία να διευθετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες των διατάξεων που θα οδεύσουν προς ψήφιση στη Βουλή ή θα περιληφθούν σε υπουργικές αποφάσεις.

Τη Δευτέρα, διαπιστώθηκε πως ουσιαστικά έχουν κλείσει πέντε προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων της «Ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς» (Group of States against corruption -GRECO) σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, με τη νομοθεσία για τις δημοσιες συμβάσιες, αλλά και με το συντονισμό των υπουργείων κατά την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

Μπορεί ήδη να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος 4472/2017 με τον οποίο ρυθμίστηκε μεταξύ άλλων ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών και εσόδων των κομμάτων, ο τραπεζικός δανεισμός τους και η δημοσίευση δωρεών προς τα κόμματα, ο νόμος 4396/2016 που αφορά στην συμμετοχή βουλευτών σε αλλοδαπές εταιρείες και ο νόμος 4389/2016 που αφορά στην αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου πόθεν έσχες, την διεύρυνση των υποχρεωτικώς ελεγχόμενων προσώπων, την δημοσίευση των δηλώσεων των πολιτικών προσώπων, την ενίσχυση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής κ.α., ωστόσο θα ακολουθήσει και νέο πλέγμα διατάξεων που θα θέτει ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών.

Στις δημόσιες συμβάσεις πέραν από το προαπαιτούμενο για τη συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών θα ακολουθήσουν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Ουσιαστικά η χώρα μας θα εναρμονιστεί πλήρως με την Οδηγία 2007/66/ΕΚ που απαιτεί οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι αναθέτουσες αρχές να επανεξετάζονται αποτελεσματικά και ταχέως από τα δικαστήρια, στο πλαίσιο που οι αποφάσεις αυτές αναφέρονται σε φερόμενες παραβάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ένα ακόμη προαπαιτούμενο που έχει πάρει το δρόμο του αφορά στη δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα στο συντονισμό των υπουργείων με τη συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.

Σημειώνεται πως σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών περιλαμβάνουν 2 συζήτηση για τα ενεργειακά προαπαιτούμενα. Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί με την εναρκτήρια συνάντηση και θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι συνάντηση με βασικό ζήτημα την ενέργεια.

Το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί σήμερα, Τρίτη, στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 40%. Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2018. Στη βάση αυτή θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προς διαπραγμάτευση είναι η παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά. Πέραν των προαναφερόμενων θεμάτων θα εξεταστεί και το ζήτημα της ισοσκέλισης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω της αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, σε όποιο ποσοστό απαιτείται.

Στόχος παραμένει η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) να κλείσει με διαδικασίες fast track μέχρι και το Σάββατο για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δύο μέρες μετά, στο τελευταίο Eurogroup του 2017.Αυτό άλλωστε καταδείχθηκε ως εφικτό κατά το χθεσινό EuroWorking Group όπου εξετάσθηκε η πορεία της αξιολόγησης και η πρόοδος των προαπαιτούμενων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet