Οι αλλαγές σε γάλα, ψωμί, φάρμακα, βιβλία
Οικονομία-Αγορά

Οι αλλαγές σε γάλα, ψωμί, φάρμακα, βιβλία

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταρρυθμίσεις στην αγορά, βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα έχει ως εξής:

Για το γάλα

Για το γάλα, δημιουργείται νέα κατηγορία που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι.

Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, είπε ο αξιωματούχος, εναρμονιζόμαστε με τα κοινοτικά δεδομένα δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.

Επίσης στο νομοσχέδιο θα υπάρχει άρθρο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για τα φάρμακα

Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Επίσης καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.

Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής.

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.

Για το καθεστώς των φαρμακείων

«Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία» σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .

Για τα βιβλία

Σχετικά με το ζήτημα της ενιαίας τιμής βιβλίου, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών βιβλίων και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.

Για το ψωμί και το λάδι

Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ, σχολίασε το ίδιο στέλεχος.

Όσον αφορά στα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην οικονομία φέτος είναι 3 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ/ www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet