Παιχνίδια πιέσεων από τρόικα με… φόντο τις 100 δόσεις
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Παιχνίδια πιέσεων από τρόικα με… φόντο τις 100 δόσεις

Την πίεση στο μάξιμουμ ανέβασε με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ λίγες ώρες μετά τις δηκτικές επισημάνσεις Σόιμπλε περί απουσίας μεταρρυθμίσεων.

Κοινός στόχος των Ευρωπαίων είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της τρόικας η οποία αρνείται προς το παρόν να επιστρέψει στην Αθήνα, κρίνοντας ως σοβαρά ανεπαρκείς (significantly inadequate) της ελληνικές προτάσεις.

Η τρόικα ζητεί ωμά από την κυβέρνηση να «ξηλώσει» τον νόμο για τις 100 δόσεις, απαιτεί ματαίωση του υπάρχοντος σχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» (επειδή βασίζεται στις 100 δόσεις) και ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2015.

Για να γυρίσει στην Αθήνα η τριμερής ζητεί να αποσταλούν νέες προτάσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε, με ανακοίνωσή του, κάθε σκέψη για κατάργηση του ψηφισμένου νόμου για τις 100 δόσεις, ενώ μέσω κύκλων υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Τελεσίγραφο Ρέγκλινγκ

Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσε την Κυριακή η δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο οποίος σημειώνει ότι η πιστωτική γραμμή περνάει μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμα: «Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να επιστραφούν τα περίπου 11 δισ. ευρώ του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση του 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Απαντώντας, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι συμφωνία θα υπάρξει και θα γίνει εγκαίρως.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ αναφέρουν ότι όσα είπε ένα επιχείρημα βγαλμένο από τα τυπικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας που ήδη υπάρχει και ότι είναι αναμενόμενο όλες οι πλευρές να αξιοποιούν τέτοια επιχειρήματα, ασκώντας τη μέγιστη δυνατή πίεση σε όλα τα θέματα, καθώς μπαίνουμε τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet