Το γεωστρατηγικό όπλο της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Το γεωστρατηγικό όπλο της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία

Την εκτίμηση ότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις, στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκφράζει σε ανάλυσή του τοBloomberg.

«Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνεται στα οικονομικά επιχειρήματα για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποχρεώσει τη Γερμανία σε κάποιες παραχωρήσεις», αναφέρεται στην ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι «με τον πόλεμο στη Συρία, στα ανατολικά, την αποτυχία σχηματισμού κράτους στη Λιβύη, στα νότια, και την εκκολαπτόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία, στα βόρεια, καθώς και με τις συνεχείς εντάσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στην Αν. Μεσόγειο, αυξάνεται».

Ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρει ότι «δικαιολογημένα κάποιος θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δημιουργία ενός κενού ασφάλειας, μιας μαύρης τρύπας σε μια κρίσιμη περιοχή», προσθέτοντας ότι «θα επρόκειτο για μια μη αποδεκτή απώλεια για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει φιλοδοξίες να διαδραματίσει έναν αξιοσημείωτο παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε τη Ρωσία να σταματήσει τις βιαιότητες στην Ουκρανία στηρίχθηκε από τις πολύ πιο φιλικές ανταλλαγές του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν, ενώ έδειξε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν από τα 195 δισ. ευρώ του σχεδίου διάσωσης».

«Η Ελλάδα, από τις ελάχιστες χώρες που τηρούν τον προϋπολογισμό άμυνας που θέτει το ΝΑΤΟ, διαθέτει πάνω από 200 μαχητικά αεροπλάνα και 1.000 τανκς. Στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται και μια στρατιωτική βάση στην Κρήτη, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης το 2011», σημειώνεται.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Κούρκουλας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, τόνισε ότι «ο ρόλος αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη», προσθέτοντας, επίσης, ότι «αυτό αποτελεί το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτει ο κ. Τσίπρας».

Τέλος, σημειώνεται ότι «ο κ. Πούτιν, που έχει εδραιώσει την εξουσία του στη γειτονική Μαύρη Θάλασσα με την περυσινή προσάρτηση της Κριμαίας, φλερτάρει με την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι σχετικά με το αίτημα του κ. Τσίπρα για παραχωρήσεις ως προς το χρέος της χώρας. Ο Ρώσος ηγέτης έστειλε, επίσης, συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Τσίπρα στις 26 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τη νίκη του στις εκλογές, προσφέροντας την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Τα συγχαρητήρια της κ. Μέρκελ έφτασαν μία ημέρα αργότερα με την υπενθύμιση της ΄μεγάλης ευθύνης΄ προς τον νέο πρωθυπουργό”, γράφει το Bloomberg.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet