«Τσουνάμι» ανεργίας σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία – Χάνονται διαρκώς θέσεις εργασίας
Κόσμος

«Τσουνάμι» ανεργίας σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία – Χάνονται διαρκώς θέσεις εργασίας

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει αυξήσει το ποσοστό της ανεργίας σε όλες τις χώρες, ακόμα και με ισχυρές οικονομίες. Βρετανία, ΗΠΑ και Ισπανία μετράνε ήδη χιλιάδες ανέργους, ενώ οι ενδείξεις για το μέλλον της εργασίας είναι δυσοίωνες.

Το ξέσπασμα του «Covid-19» στη Βρετανία αναμένεται να θέσει σε διαθεσιμότητα το 50% του εργατικού δυναμικού στις μισές επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια (BCC).

Η έρευνα υπογραμμίζει την ουσιαστική ανάγκη χορήγησης κυβερνητικής βοήθειας, καθώς η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο οδεύει προς τη στασιμότητα.

Η κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει υποσχεθεί τη χορήγηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων λιρών με τη μορφή βοήθειας προς τις επιχειρήσεις στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων ενισχυμένου κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού, ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Απολύσεις χωρίς προηγούμενο στις ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ «βυθίζεται», γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στη χώρα.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ο αριθμός των νέων ανέργων εκτιμάται από 2,8 έως 5 εκατομμύρια.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ με 3,3 εκατομμύρια ανέργους μέσα σε επτά μέρες.

Η αισιοδοξία «σβήνει» στον ιδιωτικό τομέα, που έπαψε τον Μάρτιο να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό έγινε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, σχεδόν, αφότου η αμερικανική οικονομία κατάφερε να «αναπνεύσει» έπειτα από τη μεγάλη κρίση του 2008.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σταμάτησαν τη 12η Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή πριν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Τον Απρίλιο ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να μειωθεί «κατά 10 εκατομμύρια επιπλέον», προεξοφλεί ο Ίαν Σέπαρντσον της εταιρείας «Pantheon Macroeconomics».

Τον περασμένο μήνα, στοιχεία που συγκέντρωσαν τα ταμεία ανεργίας αποκάλυψαν ότι μόνο οι μικρές επιχειρήσεις, οι πρώτες που επλήγησαν από τον αντίκτυπο της πανδημίας, είχαν αρχίσει να καταργούν θέσεις εργασίας. Ειδικά αυτές με λιγότερους από 20 μισθωτούς, στις οποίες καταργήθηκαν σχεδόν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάθηκαν.

Οι εταιρείες με πάνω από 50 θέσεις εργασίας αντίθετα συνέχιζαν να δημιουργούν θέσεις. Αλλά «η απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού οδήγησε σε κύμα απολύσεων χωρίς προηγούμενο από τους Αμερικανούς εργοδότες», τονίζουν αναλυτές της Oxford Economics. Η χρονιά είχε ξεκινήσει δυνατά, με 291.000 νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται τον Ιανουάριο, τον υψηλότερο αριθμό σχεδόν την τελευταία πενταετία. Αλλά η πανδημία άλλαξε άρδην την κατάσταση, «τραβώντας χειρόφρενο» στην οικονομική δραστηριότητα.

Τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού, σε διάφορους βαθμούς, που επιβλήθηκαν από αμερικανικές πολιτείες υποχρέωσαν πάρα πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά ή να μειώσουν πολύ τη δραστηριότητά τους.

Ο τομέας του εμπορίου και των μεταφορών υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας (-37.000). Άλλος ένας τομέας που χτυπήθηκε βαριά, αυτός του ελεύθερου χρόνου και των ξενοδοχείων και μοτέλ, έχασε 11.000 θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών υπέστησαν επίσης θεαματική μείωση (-16.000). Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ολοένα πιο ανήσυχο, έκλεισε με πτώση χθες. Τα ιστορικά αυτά δεδομένα όμως ενδέχεται να μην είναι απλώς παρά η… πρόγευση αυτού που περιμένει τις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, όπως τονίζουν οικονομολόγοι «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου».

Σχεδόν 900.000 άνεργοι σε 21 μέρες

Σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους στην Ισπανία από τις 12 Μαρτίου, όταν στη χώρα επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Από τις 12 Μαρτίου, 898.822 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ενώ πάνω από τους μισούς είναι εποχικοί υπάλληλοι.

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στη χώρα αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet