Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών
Οικονομία-Αγορά

Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών

Η νομοθεσία για την υποχρέωση των φορολογουμένων να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων, όπως είναι οι αποδείξεις, για μια πενταετία δεν είναι πρόσφατη, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με τη διατήρηση των αποδείξεων.

Παρέχοντας λοιπόν διευκρινίσεις το υπουργείο επισημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Οι αποδείξεις του 2010 πρέπει να κρατηθούν έως 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

Στις επισημάνσεις αυτές το υπουργείο προχωρά όπως τονίζει «με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι».

Κριτική δέχεται πάντως η κυβέρνηση και για κωλυσιεργία σε σχέση με το καθεστώς που θα ισχύσει φέτος για τις αποδείξεις δεδομένου μάλιστα ότι ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες, ώστε οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, για τα εισοδήματα του 2015, να ξεκινήσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Το ζήτημα σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θα λυθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, που προβλέπει ότι κάθε ποσό-δαπάνη που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή-πλαστικό χρήμα.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι δαπάνες που πραγματοποιούν να γίνονται μέσω καρτών ή μέσω τραπεζικού συστήματος.

Οι διευκρινίσεις για τις αποδείξεις 2010-2015

Σχετικά με τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, επισημαίνεται ότι:

1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία».

«Επισημαίνεται για μια φορά ακόμη ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με Δελτία Τύπου, αλλά και με ανακοινώσεις- δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας. Κάθε άλλη “αναφορά”, “διαρροή” κ.λπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet