Ανακάλυψη νέων ειδών στην Τάφρο των Μαριανών
Print Friendly, PDF & Email
Περιβάλλον

Ανακάλυψη νέων ειδών στην Τάφρο των Μαριανών

Μία πρόσφατη αποστολή στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο του πλανήτη, ανακάλυψε ενεργές και ακμάζουσες κοινότητες ζώων. Η αποστολή στην τάφρο που βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο Γκουάμ, έθεσε μεγάλο αριθμό νέων ρεκόρ και ανακάλυψε νέα είδη σε μεγαλύτερο βάθος από κάθε άλλη αποστολή στην ιστορία.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Τζεφ Ντρέιζεν και Πάττυ Φράιερ του Πανεπιστημίου της Χαβάης ταξίδεψε με το ερευνητικό σκάφος «Φάλκορ» του Ωκεανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Σμιντ και συνέλεξε διάφορα περιβαλλοντικά δείγματα μεγάλου εύρους χρησιμοποιώντας πέντε βαθυσκάφη σε βάθη 5.000 έως 10.600 μέτρων.

Η αποστολή HADES (Hadal Ecosystem Studies) δεν επικεντρώθηκε μόνο στο βαθύτερο σημείο της τάφρου αλλά αποτέλεσε μία συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ζωικών πληθυσμών και των γεωλογικών διαδικασιών σε όλη την περιοχή της τάφρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Βίντεο του νέου είδους που εντοπίστηκε στο μεγαλύτερο βάθος όπου έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κάποιο ψάρι.
«Πολλές αποστολές βιάζονται να μελετήσουν τον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών, όμως από οικολογική άποψη η οπτική αυτή είναι περιορισμένη, σαν να προσπαθείς να κατανοήσεις ένα ορεινό οικοσύστημα εξετάζοντας μόνο την κορυφή του», δήλωσε ο Ντρέιζεν.

Τα ευρήματα της έρευνας θα βοηθήσουν να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα για το μεγαλύτερο και λιγότερο εξερευνημένο βιότοπο της Γης, όπως το πόσος άνθρακας από την ατμόσφαιρα φτάνει στο βυθό, πώς επηρεάζει την τροφική αλυσίδα αλλά και γενικά το πώς η ζωή προσαρμόζεται σε τόσο ακραίες καταστάσεις.

Η πρωτοπόρος αποστολή έθεσε αρκετά ρεκόρ, όπως το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχουν παρατηρηθεί ψάρια (8.143 μέτρα) και το μεγαλύτερο βάθος από το οποίο έχουν συλλεχθεί δείγματα πετρωμάτων, απομεινάρια των πρώιμων ηφαιστειακών εκρήξεων που σχημάτισαν μεταξύ άλλων τις Μαριάνες Νήσους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet