Δοχείο νερού που… τρώγεται;
Περιβάλλον

Δοχείο νερού που… τρώγεται;

Ενα βρώσιμο δοχείο νερού το οποίο θα εξαφανίζεται μαζί με το περιεχόμενό του ανέπτυξαν σχεδιαστές από το Λονδίνο. Το Ooho, όπως ονομάζεται, βασίζεται σε τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας και συγκεκριμένα στη σφαιροποίηση, κατά την οποία οι εξειδικευμένοι σεφ σφραγίζουν ρευστά υλικά μέσα σε βρώσιμα μπαλονάκια, φτιαγμένα από φυσικά συστατικά.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές Ροντρίγκο Γκαρσία Γκονζάλες, Πιερ Πασλιέ και Γκιγιόμ Κους, το Ooho, το βρώσιμο μπαλόνι, θα μπορούσε να αποτελέσει τον «πράσινο» και οικονομικό αντικαταστάτη των πλαστικών φιαλών τύπου PET, καθώς η παραγωγή του είναι πολύ φθηνή, ενώ μετά την κατανάλωσή του δεν αφήνει πίσω του απολύτως τίποτα. Το μέγεθος του κάθε μπαλονιού, σύμφωνα με τους επινοητές του, μπορεί να ποικίλλει.

Η «σφαίρα» νερού αποτελείται από μια διπλή ζελατινώδη μεμβράνη, από αλγινικό νάτριο και χλωριούχο ασβέστιο. Τα μπαλονάκια νερού δημιουργήθηκαν μέσω της τεχνικής της ζελατινοποίησης, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική για τη μετατροπή υγρών σε τζελ με την προσθήκη βρώσιμων στερεοποιητικών στοιχείων.

Κατά τα λεγόμενα των σχεδιαστών, δοκίμασαν πολλούς συνδυασμούς πριν καταλήξουν στην τελική σύσταση του Ooho. Yποστηρίζουν μάλιστα ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να προσθέσουν την επιγραφή του προϊόντος τους, η οποία θα μπορούσε να είναι φτιαγμένη από βρώσιμα υλικά, όπως ρυζόχαρτο, ανάμεσα στις δύο μεμβράνες που αγκαλιάζουν το υγρό στοιχείο.

«Θέσαμε σε εφαρμογή μια εξελιγμένη τεχνική της σφαιροποίησης σε ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της ζωής, το νερό. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τύπο βρώσιμης και βιοδιασπώμενης εμφιάλωσης ο οποίος είναι ιδιαίτερα απλός και ανθεκτικός» εξηγεί ο Ρ. Γκονζάλες.

Και συνεχίζει: «Η κύρια ιδέα πίσω από το Ooho ήταν μια συσκευασία υγρών την οποία ο καθένας θα μπορεί να δημιουργήσει στην κουζίνα του αλλάζοντας και βελτιώνοντας τη συνταγή κάθε φορά. Από τη λογική τού “Κάν΄ το μόνος σου” (Do It Yourself) περνάμε στη λογική τού “Μαγείρεψέ το μόνος σου” (Cook it Yourself)».

Σχετικά με το περιβάλλον ο Ρ. Γκονζάλες αναφέρει: «Η πραγματικότητα είναι ότι όταν πιούμε ένα μπουκαλάκι νερό το μπουκαλάκι καταλήγει στα σκουπίδια. Περίπου το 80% αυτών των πλαστικών φιαλών δεν φτάνει καν στην ανακύκλωση. Ο καταναλωτισμός αυτός αντανακλά την υπερκαταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε».

Οι σχεδιαστές έχουν τώρα επικεντρωθεί στην αναζήτηση λύσεων για να μένει η εύπλαστη φιάλη καθαρή ως την κατανάλωσή της, καθώς και τρόπων για να μην καταλήγει κάποιος βρεγμένος πίνοντας το υδάτινο μπαλονάκι.

Το Ooho απέσπασε το δεύτερο βραβείο Lexus Design Awards που απονέμονται κάθε χρόνο και αναμένεται να διατεθεί στην αγορά της Βοστώνης εντός του 2014.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet