Κατακλυσμιαίες καταιγίδες στη γαλλική Κυανή Ακτή – 16 νεκροί μέχρι τώρα
Περιβάλλον

Κατακλυσμιαίες καταιγίδες στη γαλλική Κυανή Ακτή – 16 νεκροί μέχρι τώρα

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στην Κυανή Ακτή, με τρεις ακόμη να αγνοούνται, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες στη νότια Γαλλία που προκάλεσαν οι σφοδρές καταιγίδες. Δρόμοι των Καννών και της Νίκαιας πλημμύρισαν, ανάμεσά τους και η διάσημη λεωφόρος Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος.

Στη νότια Γαλλία για συντονισμό των επιχειρήσεων ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Η περιοχή μετρά το πρωί της Κυριακής τις πληγές της από τις βραδινές πλημμύρες. Σε αρκετά σημεία, οι κάτοικοι ξύπνησαν με τους δρόμους μπροστά στα σπίτια τους ακόμη κάτω από το νερό και αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί από τους χειμμάρους.

Ο τελευταίος απολογισμός το μεσημέρι της Κυριακής βρίσκεται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε 16 νεκρούς και τρεις αγνοουμένους στην περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ. Τα σωστικά συνεργεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο σύνολο των πληγεισών περιοχών.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τρία άτομα σε οίκο ευγηρίας, αλλά και οδηγοί που εγκλωβίστηκαν σε οχήματα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καννών Νταβίντ Λισνάρ, «ορισμένα οχήματα παρασύρθηκαν ώς μέσα στη θάλασσα».

Τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Αιξ αν Προβάνς με τη Νίκαια έκλεισε, ενώ οι πλημμύρες άφησαν χωρίς ρεύμα εκατοντάδες σπίτια. Σύμφωνα με τον όμιλο SNCF, τουλάχιστον 12 τρένα, που μετέφεραν εκατοντάδες επιβάτες, ακινητοποιήθηκαν στους σταθμούς στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Γαλλικής Ριβιέρας πάνω από 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί Βρετανοί, Δανοί αλλά και Ιταλοί, αποκλείστηκαν και βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Νίκαιας.

Αποκλείστηκαν επίσης και Ιταλοί προσκυνητές που επέστρεφαν με τρένα από τη Λούρδη (νοτιοδυτική Γαλλία), με τα ιταλικά ΜΜΕ να μιλούν για εκατοντάδες που αναγκάστηκαν να σταματήσουν πριν τα γαλλοϊταλικά σύνορα.

Μεταξύ των λιγότερο σοβαρών, αλλά ενδεικτικών της κατάστασης, περιστατικών, εκατοντάδες θεατές αποκλείστηκαν το βράδυ στον χώρο που θα γινόταν συναλία του Τζόνι Χάλιντεϊ περνώντας τη νύχτα εκεί. Εξαιτίας της βροχής, και ο ποδοσφαιρικός αγώνας Νις-Ναντ διακόπηκε στη μέση.

Σύμφωνα με τη Météo France, τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, το μέτωπο των καταιγίδων που σάρωσε τη νοτιοανατολική Γαλλία πέρασε γύρω στη 01:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) και ο «πορτοκαλί συναγερμός» που είχε κηρυχθεί ήρθη.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet