Κεντροαριστερά: Πού θα κριθεί ο β’ γύρος των εκλογών για τον νέο πρόεδρο
Πολιτική

Κεντροαριστερά: Πού θα κριθεί ο β’ γύρος των εκλογών για τον νέο πρόεδρο

Έπειτα από αρκετό καιρό κατήφειας και… ομφαλοσκόπησης, αλλά και μία σειρά εγχειρημάτων που δεν καρποφόρησαν, όπως η «κίνηση των 58» ή «Ελιά», τα χαμόγελα επέστρεψαν στην Κεντροαριστερά.

Οι συγκρίσεις

Οι 210 χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήγαν να ψηφίσουν για τον ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είναι περισσότεροι απ’ όσους ψήφισαν Ανεξάρτητους Έλληνες ή Ένωση Κεντρώων στις Εθνικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, σχεδόν όσοι κι εκείνοι που ψήφισαν Ποτάμι στις ίδιες εκλογές. Είναι όμως και μόλις οι μισοί από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 μόνο στη Β’ Αθηνών. Μιλάμε όμως για εποχές πριν τον… Αρμαγεδώνα, που σηματοδότησε για το πολιτικό σκηνικό το μνημόνιο.

Η πείρα του «δεύτερου γύρου»

Μόνο μια ανοιχτή διαδικασία εκλογής αρχηγού κόμματος έχει κριθεί σε δεύτερο γύρο κι αυτή ήταν εκείνη της Νέας Δημοκρατίας τις πρώτες μέρες του 2016. Στον πρώτο γύρο των εκλογών είχαν πάει στις κάλπες για να ψηφίσουν 400 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ στον δεύτερο γύρο, που ανέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επανήλθαν μόλις οι 335 χιλιάδες. Ποσοστό δηλαδή 83,75%. Αν το ίδιο ισχύσει για τις 210.000 που ψήφισαν για τον ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να περιμένουμε στις κάλπες της 19ης Νοεμβρίου κάτι περισσότερο από 170.000 ψηφοφόρους.

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα;

Είναι σαφές ότι τον νέο ηγέτη της Κεντροαριστεράς θα κρίνει ακριβώς αυτό. Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή των δικών τους ψηφοφόρων, τόσες περισσότερες και ελπίδες του να καλύψει το μεγάλο ποσοστό που τον χώρισε στον πρώτο γύρο από την πρωτοπόρο Φώφη Γεννηματά. Το ποσοστό της διαφοράς των δυο μονομάχων του β’ γύρου έφτασε το 17%. Καμίνης, Θεοδωράκης και Μανιάτης όμως συγκέντρωσαν αθροιστικά περίπου 28%.

Οι συμμαχίες που αλλάζουν τους συσχετισμούς

Τα παραπάνω όμως είναι λίγο – πολύ αυτό που ονομάζουμε «μπακαλίστικα» μαθηματικά, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για πολιτική, κόμματα και μηχανισμούς. Άλλωστε, οι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο πιθανότατα δεν θα επιλέξουν ποιον θα στηρίξουν με βάση τη συγγένεια των πολιτικών τους θέσεων, αλλά των ανταλλαγμάτων που θα κερδίσουν στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση. Η σχετική εμπειρία είναι πρόσφατη και προέρχεται και πάλι από τις εκλογές για ανάδειξη αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία.

Οι «μονομάχοι»

Ο νέος φορέας έχει… έντονα τα στοιχεία του παλιού. Ακλόνητη απόδειξη το γεγονός ότι για την ηγεσία του θα «κονταροχτυπηθούν» δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά και ο ευρωβουλευτής του, Νίκος Ανδρουλάκης.

Είναι σαφές ότι από θέμα εκλογικού μηχανισμού, η Φώφη Γεννηματά έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, που οι υποχρεώσεις του τον κρατούν μεγάλο μέρος του έτους μακριά από την Ελλάδα. Η Φώφη Γεννηματά συμβολίζει με έναν τρόπο την ιστορική συνέχεια του κραταιού ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης μια τάση ανανέωσης. Μόνη ένσταση; Η μεν πρώτη τάση έχει πιθανότατα εγκολπωθεί μια για πάντα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η δε δεύτερη, όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο παρελθόν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, απέτυχε παταγωδώς.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet