Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί – Οι πρώτες δηλώσεις τους
Πολιτική

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί – Οι πρώτες δηλώσεις τους

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ορκίστηκαν τα μέλη της κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στις κρίσιμες στιγμές που διανύει η χώρα αναφέρθηκαν οι υπουργοί στις δηλώσεις τους πριν την τελετή της ορκωμοσίας.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός.

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν από τον επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη, τρία από τα δέκα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παύλος Χαΐκάλης.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, και ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης.

Στην τελετή της ορκωμοσίας παρέστη και ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

«Γνωρίζω τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την τοποθέτησή μου, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να φέρω εις πέρας την ευθύνη που ανέλαβα. Έχω μάθει από πίεση, έχω 35 χρόνια ένσημα ξέρω τι σημαίνει ανεργία» δήλωσε ο υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης.

Τόνισε, επίσης, ότι «η χώρα χρειάζεται ηρεμία, σταθερότητα και στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις και παντού, για να μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από το αδιέξοδο». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην ψηφοφορία της Τετάρτης και είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ομάδα των ΑΝΕΛ είναι συμπαγής «γιατί έχουμε δει πραγματικά την κατάσταση που περνά η χώρα και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε διαφορετικά».

«Οι στιγμές είναι δύσκολες. Η δουλειά μας θα μετρηθεί. Είναι κρίσιμες οι ημέρες, είναι κρίσιμη η περίοδος για τη χώρα, για αυτό τα λόγια είναι φτωχά αυτόν τον καιρό και ειδικά σήμερα. Πολλοί συμπολίτες μας πλήττονται πραγματικά και από τις πυρκαγιές. Νομίζω ότι είναι η ώρα, το επόμενο διάστημα, να αντιστρέψουμε το αίσθημα των ανθρώπων, ώστε να αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε μεταξύ άλλων η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας:

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της κακής συμφωνίας με δύσκολα μέτρα. Το στοίχημα το μεγάλο είναι τα αντιρροπιστικά μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα».

Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών, καθώς σε ερώτηση πώς σχολιάζει τα περί κυβέρνησης «μικρής διάρκειας» είπε: «Αυτό θα φανεί. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε σήμερα. Οι συνθήκες διαμορφώνονται καθημερινά, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, τα δεδομένα πυκνά και από την εξέλιξή τους θα φανεί».

«Η οριστικοποίηση της συμφωνίας και η εφαρμογή της είναι μία νέα μάχη που θα τη δώσουμε όλοι» είπε ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «αυτά που θα εφαρμόσουμε θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν και στο πλαίσιο των συνθηκών κοινωνικά δίκαια. Το θέμα είναι όχι μόνο να κλείσει η συμφωνία, που θα κλείσει, αλλά και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί». Σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, είπε: «Η Αριστερά θέλει τον κόσμο στους δρόμους».

«Είναι μια δύσκολη εποχή, αλλά νομίζω πως έχουμε δημιουργήσει τη βάση για να την ανατρέψουμε και να την αναστρέψουμε. Το βασικό σύνθημα είναι ‘δουλειά, δουλειά, δουλειά’» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Ξεκινάει μια πολύ σκληρή δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών γιατί η ‘φωτιά’ της φοροδιαφυγής δεν έχει σβήσει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης.

«Ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα. Απαιτείται να υπάρξει εργώδης προσπάθεια για να ελαφρύνουμε τον κόσμο» τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Οι ΑΝΕΛ φερθήκαμε υπεύθυνα στις συνθήκες των καιρών. Τα πρώτα δύο μνημόνια ήταν σε καιρό ειρήνης. Τώρα υπήρξαν συνθήκες ‘πολέμου’» επισήμανε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Τέρενς Κουίκ.

«Είναι δύσκολη στιγμή, ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε να κάνω ό,τι μπορώ στην Ευρώπη για να βελτιωθούν τα πράγματα. Καλή δύναμη σε όλους μας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet