Υπόθεση Novartis: Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για τον χειρισμό της
Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για τον χειρισμό της

Τον αρχικό ενθουσιασμό έχει διαδεχθεί ο προβληματισμός. Με ποιο τρόπο μπορεί, άραγε, να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση και επί της ουσίας, το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που της προσφέρει η υπόθεση Novartis; Αυτό το ερώτημα βασανίζει το Μαξίμου, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Από τη μία πλευρά, η Εξεταστική Επιτροπή προσφέρεται για τη δημιουργία εντυπώσεων, ωστόσο το ουσιαστικό της αποτέλεσμα θα είναι μόνο ένα πόρισμα για πολιτικές ευθύνες -καίτοι κατά τη διάρκειά της μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε Προανακριτική, εφόσον προκύψουν οι ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Από την άλλη πλευρά, η Προανακριτική Επιτροπή σημαίνει ότι υπάρχουν στοιχεία που στοιχειοθετούν κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων, άρα οδηγούν στην άσκηση διώξεων μέσω της Βουλής και σε τελικό στάδιο στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το τελευταίο καθορίζεται, όπως φαίνεται, από την αξιοπιστία των μαρτυριών της δικογραφίας. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί και νομικοί κύκλοι -και γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση- όσα λένε στη δικογραφία οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι μεν πράγματα συγκεκριμένα και περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο, ωστόσο δεν προκύπτει άμεση γνώση των πραγμάτων παρά μόνο έμμεση («μου είπαν ότι…», «άκουσα πως…» κτλ.). Έτσι, στο κυβερνητικό επιτελείο παραμένουν λίγο επιφυλακτικοί, μολονότι θα αξιοποιήσουν την υπόθεση Novartis και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις που θα βγουν από το συρτάρι προκειμένου να αντιπαρατεθούν μετωπικά με τη Ν.Δ.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι…». Παράλληλα, σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους».

Για το ζήτημα των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης ως προς την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης, έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή νομικών. Φαίνεται πάντως ότι η κρατούσα άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο, συνεπικουρούντων των συγκεκριμένων νομικών, καταλήγει στο ότι αφού τα αδικήματα με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουν παραγραφεί, τότε η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί το συντομότερο δυνατόν από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα και να ασκηθούν διώξεις διά της τακτικής οδού για αδικήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος κτλ., τα οποία δεν καλύπτονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και έτσι δεν έχουν παραγραφεί. Όπως ακριβώς έγινε, δηλαδή, και με την υπόθεση των υποβρυχίων και τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet