Φ. Κουβέλης κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική

Φ. Κουβέλης κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Η δικομματική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΗ.ΜΑΡ. Φώτης Κουβέλης κατά την εναρκτήρια πολιτική εκδήλωση για τη συγκρότηση του πολιτικού πόλου «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία» που θα κατέλθει με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Φ. Κουβέλη οι δυνάμεις που συγκροτούν το ευρωψηφοδέλτιο είναι αυτές της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου.

«Στη συμπαράταξη μας έχουν θέση όλοι οι πολίτες, που αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι… Όλοι οι πολίτες που επιζητούν μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας».

Κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζουν τη χώρα

Ο κ. Φ. Κουβέλης στην ομιλία του είπε ότι οι δύο πολιτικοί πόλοι, αυτός της δικομματικής κυβέρνησης και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να εντάξουν τη χώρα σε μια πορεία συντεταγμένης εξόδου από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό και πως καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά, χωρίς αλλαγές, κάτι που όπως είπε δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

«Εμφυλιοπολεμικός λόγος»

«Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο, να συσπειρώσουν κομματικά ακροατήρια» συνέχισε την κριτική του ο κ. Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι αυτός ο δικομματισμός «δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες» καθώς εγκλωβίζει δυνάμεις και κρατά δέσμια τη χώρα.

«Προσπάθησαν να μας ακυρώσουν το λόγο»

Ο επικεφαλής της ΔΗ.ΜΑΡ. κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μετά την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα υπήρξε προσπάθεια να ακυρωθεί ο λόγος της, να δυσφημιστεί η πολιτική της, να δοθεί η αίσθηση της αποδυνάμωσής της.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι ιστορική πολιτική αναγκαιότητα η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου.

«Ο τόπος έχει ανάγκη την κεντροαριστερά των μεγάλων αλλαγών στους θεσμούς που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία και θα διασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα» είπε.

Για τις άλλες πολιτικές κινήσεις

Ο κ. Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στην εμφάνιση νέων πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών λέγοντας ότι δεν έχουν σαφές πολιτικό στίγμα, προγραμματικές επεξεργασίες και ιδεολογικές αναφορές.

«Πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως καταντά πολιτική δίχως πολιτική» είπε.

Για το ΠΑΣΟΚ

Ο επικεφαλής της ΔΗ.ΜΑΡ. αναφέρθηκε και στην κριτική που του ασκήθηκε για το γεγονός ότι δεν συμφώνησε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου.

Όπως είπε, οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε τις επιλογές της.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο για επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών.

«Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός».

«Θα συμμετέχουν και διακεκριμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ»

Ωστόσο ο κ. Φ. Κουβέλης είπε ότι στην πολιτική κίνηση θα συμμετέχουν διακεκριμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί με τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό» είπε και τόνισε ότι επιθυμεί την υπέρβαση της αριστεράς των στερεοτύπων και της κρατικίστικης λογικής.

Για τη δημοσιονομική ανάκαμψη

Ο κ. Φ. Κουβέλης υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι η επιτυχία της δημοσιονομικής ανάκαμψης εξαρτάται ευθέως από τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Διεκδικούμε, είπε, ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα.

Ζήτησε μια σχέση ισοτιμίας με τους εταίρους, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να εφαρμόζει με πολιτική αυτονομία τις αναγκαίες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων μας.

Έκανε λόγο για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα, θα στηρίζει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Επίσης μίλησε για σύνδεση της οικονομικής δραστηριότητας με την περιβαλλοντική προστασία με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

«Για τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, αποτελεί πολιτικό πρόταγμα» τόνισε.

Στηρίζουμε τον Σουλτς

Είμαστε ευρωπαϊστές και παλεύουμε για την ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, για την αλλαγή πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, είπε και επεσήμανε ότι εκλέγοντας ευρωβουλευτές ο συνδυασμός θα συμμετάσχει στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Στηρίζουμε την υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν- Ευρωπαϊκής Επιτροπής- του Μάρτιν Σουλτς» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας ότι το αίτημα για αλλαγή των πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εκφράζεται με την υποστήριξη στο ευρωψηφοδέλτιο “Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία”».

Παρόντα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ευρωμονόδρομος και σοσιαλδημοκρατία που να έβαλε την «πολιτική κυβερνητική σταθερότητα πάνω από την επιβίωση της ίδιας της κοινωνίας», εξέφρασε η μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά. Η κ. Μ. Κοππά ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πουθενά κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατία που οικοδομήθηκε με μονομέτωπο αγώνα κατά της αριστεράς».

Παράλληλα, απάντησε εμμέσως και στην κριτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στελεχών της «Ελιάς», λέγοντας ότι ο σοσιαλδημοκρατικός, προοδευτικός χώρος δεν είναι μονοπώλιο κανενός.

«Είμαστε μια υπεύθυνη αριστερά. Όχι μια σοσιαλδημοκρατία που δεν εκπροσωπεί κανένα, όχι μια αριστερή εκδοχή της Ν.Δ.», είπε στο κλείσιμο της ομιλίας της.

Χ. Καστανίδης

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε ότι όσοι συμμετέχουν στην Προοδευτική Συνεργασία βρίσκονται στη σωστή πλευρά για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και πως είναι αναγκαία η αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Χ. Καστανίδης απέρριψε τη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε ευκαιριακοί σύμμαχοι κανενός» και δήλωσε ότι προσέρχεται στη συνεργασία χωρίς καμία προϋπόθεση και χωρίς να διεκδικεί τίποτα.

Στ. Μανίκας

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μανίκας, είπε ότι η συνεργασία δεν φιλοδοξεί να είναι δεκανίκι της συντηρητικής πολιτικής ούτε του αριστερού λαϊκισμού.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Γιώργος Σιακαντάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης, ηγετικά στελέχη της ΔΗ.ΜΑΡ. και εκπρόσωποι φορέων.

Πηγή: naftemporiki.gr/ www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet