Αποκατάσταση ανακτορικού κήπου Τατοΐου διά… χειρός Λουί Μπενέκ
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Αποκατάσταση ανακτορικού κήπου Τατοΐου διά… χειρός Λουί Μπενέκ

Τον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίου, Λουί Μπενέκ, «επιστρατεύει» ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, προκειμένου να μελετήσει τον ανακτορικό κήπο του Τατοΐου και να καταθέσει την πρότασή του για την αποκατάσταση του χώρου.

Ο Λουί Μπενέκ, γνώριμος της Ελλάδας από τη μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Αχιλλείου στην Κέρκυρα, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου, προκειμένου να μελετήσει τον χώρο και το φυτικό πλούτο του ανακτορικού κήπου και να συντάξει προμελέτη αποκατάστασης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Κουτσαβλής, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα του κήπου είναι ότι η οργιώδης βλάστηση δεν επέτρεψε στον Λουί Μπενέκ να καταλάβει το αρχικό αρχιτεκτονικό του σχέδιο, το οποίο μπορεί να μελετηθεί μόνο μέσω του αρχειακού υλικού.

Φαίνεται, πάντως, ότι αυτό το θέμα θα λυθεί σύντομα, καθώς ο κ. Κουτσαβλής ενημερώθηκε από το Δασαρχείο Πάρνηθας ότι ορίστηκε ανάδοχος για το -ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ (χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ)-  έργο του καθαρισμού του δάσους στον ιστορικό τόπο, οπότε σύντομα θα ξεκινήσει η απομάκρυνση της οργιώδους βλάστησης και των πεσμένων δέντρων.

Την προμελέτη αποκατάστασης του ανακτορικού κήπου, που αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του 2015, θα χρηματοδοτήσει ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, τα μέλη του οποίου ελπίζουν στη συνέχιση της συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού.

Πάντως, το θέμα της αποκατάστασης του ανακτορικού κήπου προσεγγίζει και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού στην προμελέτη της για τη μετατροπή του ανακτόρου του Τατοΐου σε ιστορικό Μουσείο. Η προμελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στις προσεχείς συνεδριάσεις του.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet