Κάηκε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος
Πολιτισμός

Κάηκε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος

Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 2 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Αποκριών, ανά την Ελλάδα. Χιλιάδες καρναβαλιστές «ξεχύθηκαν» στους δρόμους, με πολύ καλή διάθεση, παρά την επιδείνωση του καιρού και την «κακή» ψυχολογία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πατρινό Καρναβάλι

Έπεσε η αυλαία του Πατρινού Καρναβαλιού 2014 με τον δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά να δίνει το σύνθημα να ριχθεί στην πυρά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος – Μέρκελ.

Στη σκηνή βρέθηκαν τραγουδιστές που δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά με επιτυχία στην Πάτρα, που ζέσταναν το κλίμα και πρόσφεραν μελωδικές, χαρούμενες καρναβαλικές πινελιές.

 

 

 

Κεφαλλονιά

Καρναβάλι Κεφαλονιά Ληξούρι

Ο σεισμός δεν κατάφερε να σταθεί εμπόδιο στη διάθεση των κατοίκων της Κεφαλλονιάς, οι οποίοι στήριξαν για άλλη μία φορά τη σεισμόπληκτη περιοχή. Πολλοί καρναβαλιστές, από όλη την Κεφαλλονιά, πήραν μέρος στη μεγάλη παρέλαση της πόλης.

 

 

Ήρθε… η Καθαρά Δευτέρα

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ, ταυτόχρονα, τελειώνουν οι Απόκριες.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας, αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Καθαρά Δευτέρα ΚούλουμαΤην Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Από παλιά, η Καθαρά Δευτέρα πέρασε στη συνείδηση του λαού σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες, βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά και το ρίχνουν στη διασκέδαση και το χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού, όμως, επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.

Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Όποια, όμως, κι αν είναι η ρίζα της λέξης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, τα κούλουμα είναι μία καλή ευκαιρία για όλους να διασκεδάσουν κοντά στη φύση…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet