Τραγικό τέλος για τον Μένη Κουμανταρέα
Πολιτισμός

Τραγικό τέλος για τον Μένη Κουμανταρέα

Δολοφονημένος με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο, στο διαμέρισμά του επί της οδού Ζακύνθου στην Κυψέλη, ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας.

Έναν άγνωστο που φέρεται να είχε σύντομη συνάντηση με τον άτυχο συγγραφέα το βράδυ της Παρασκευής, για μία αγνώστου περιεχομένου «συνεννόηση», θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ. ως βασικό ύποπτο για τη δολοφονία του 83χρονου συγγραφέα, τον οποίο βρήκε ο ανιψιός του κατά τη 1.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου καθώς τον αναζητούσε και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο συγγραφέας έφερε μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπο και στον λαιμό – δεν έφερε χτυπήματα από όπλο ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η πόρτα του διαμερίσματος στον τέταρτο όροφο δεν φέρει ίχνη παραβίασης, ενώ ουδείς στην πολυκατοικία άκουσε οτιδήποτε, από «καβγά» ή συμπλοκή.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν βεβαιότητα ότι πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια, πιθανόν με χτυπήματα στο πρόσωπο, αλλά ίσως και με προσπάθεια πνιγμού με μαξιλάρι».

Το σπίτι βρέθηκε σχετικά αναστατωμένο και υπήρχαν εμφανή, επιλεκτικά ίχνη αναζήτησης χρημάτων και τιμαλφών ή άλλων αντικειμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μένης Κουμανταρέας ήταν σε γειτονικό κατάστημα με φίλο του, τον οποίο άφησε εκεί λέγοντας: «Πάω για λίγο στο σπίτι για πέντε λεπτά γιατί έχω μία δουλειά». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο 83χρονος συγγραφέας είχε ραντεβού με κάποιο «άγνωστο» μέχρι τώρα πρόσωπο, το οποίο μπήκε μαζί του στο σπίτι, τον αιφνιδίασε και τον σκότωσε.

Εξετάζονται ο αναφερόμενος φίλος και οι οικείοι του συγγραφέα για να προσδιορισθεί ο άγνωστος που είχε το μοιραίο ραντεβού με τον 83χρονο, ενώ ήδη έχει ζητηθεί να εξετασθεί το κινητό τηλέφωνο του θύματος.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει επίσπευση της ιατροδικαστικής εξέτασης που είχε μετατεθεί αρχικά για τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου.

Ποιος ήταν ο Μένης Κουμανταρέας

Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του τραπεζικού και χρηματιστή Αντώνη Κουμανταρέα. Το 1948 έζησε για έξι μήνες κοντά στον αδερφό του πατέρα του στο Λονδίνο, όπου ήρθε σε επαφή με την εκεί πολιτιστική κίνηση. Τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και εργάστηκε για είκοσι χρόνια υπάλληλος ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών. Το 1972 σπούδασε με υποτροφία στο Βερολίνο για έξι μήνες.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1962 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων «Τα μηχανάκια». Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα “Εκλογή”, “Επιθεώρηση Τέχνης”, “Τραμ”, “Ηριδανός”, “Ο Ταχυδρόμος”, “Οδός Πανός”, “η λέξη” και άλλα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση «18 κείμενα» και οδηγήθηκε τέσσερις φορές σε δίκη για το έργο του «Το αρμένισμα».

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και από το 1982 ως το 1986 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ο Μένης Κουμανταρέας τοποθετείται χρονολογικά στη λεγόμενη δεύτερη μεταπολεμική γενιά της ελληνικής πεζογραφίας. Η γραφή του κινείται στα όρια ανάμεσα στον κοινωνικό ρεαλισμό, με έμφαση στην απεικόνιση των αλλοτριωτικών κοινωνικών μηχανισμών και την ποιητική έκφραση του αισθήματος της φθοράς και της χαμένης αθωότητας της νεανικής ηλικίας. Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1967 για το «Αρμένισμα», και το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 1975 για τη «Βιοτεχνία υαλικών».

Ευ. Βενιζέλος: Λύπη και αποτροπιασμός

Αποτροπιασμό και βαθιά λύπη για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα, ενός πνευματικού ανθρώπου που άφησε έντονο το αποτύπωμα του  στα ελληνικά γράμματα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εξέχον μέλος αυτού που ονομάστηκε ΄δεύτερη μεταπολεμική γενιά’ των Ελλήνων πεζογράφων, πολυγραφότατος, πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος, αποτέλεσε μία ξεχωριστή περίπτωση. Η ματιά του, ρεαλιστική και ποιητική μαζί, μας έδωσε εξαιρετικά κείμενα που αγκαλιάστηκαν από κοινό και κριτική. Ένας  πραγματικά σπουδαίος συγγραφέας και ένας σεμνός άνθρωπος που εργάστηκε αθόρυβα και ακαταπόνητα, ζώντας πάντοτε στην καρδιά της αγαπημένης του πόλης, που ποτέ δεν εγκατέλειψε» αναφέρει σε δήλωσή του.

Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Μένη Κουμανταρέα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο τραγικός θάνατος του Μένη Κουμανταρέα στέρησε την ελληνική λογοτεχνία από έναν από τους κορυφαίους πεζογράφους της και τη χώρα από έναν ενεργό πολίτη. Για περισσότερο από μισόν αιώνα, από ΄Τα μηχανάκια΄ του 1962 έως το ΄Ο θησαυρός του χρόνου΄, που εκδόθηκε μόλις πρόσφατα, ο Κουμανταρέας παρακολούθησε με απαράμιλλη ευαισθησία και ενάργεια, καθώς και με γοητευτικά προσωπική γραφή, τον εσωτερικό παλμό και τις προσδοκίες τού σύγχρονου ανθρώπου, της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».  

Το Ποτάμι

«Εδώ κι ένα μήνα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία ΄Ο θησαυρός του χρόνου΄, το τελευταίο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα. Δεν είναι ο μόνος θησαυρός που έχουμε από κείνον. Είναι και τα ΄Μηχανάκια΄, η ΄Βιοτεχνία Υαλικών΄, ΄Η Κυρία Κούλα΄, ΄Η φανέλα με το εννιά΄, ΄Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω΄, ΄Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα΄, και όλα τα άλλα, και ο ΄Θάνατος στο Βαλπαράιζο΄΄…
Μείναμε με τους θησαυρούς σου, μ΄ αυτά τα βιβλία μεγαλώσαμε. Και σήμερα «η μυρωδιά τους μας κάνει να κλαίμε» αναφέρει σε δήλωσή του το Ποτάμι.

Εταιρεία Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
«Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του Μένη Κουμανταρέα, ιδρυτικού μέλους της εταιρείας μας και κορυφαίου πεζογράφου. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Δήμαρχος Αθηναίων

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε για τον θάνατο του Μένη Κουμανταρέα: «Ο Δήμος Αθηναίων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Μένη Κουμανταρέα, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας. Βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Μένης Κουμανταρέας, εκτός από σπουδαίος πεζογράφος, υπήρξε σημαντικότατος μεταφραστής. Στη διάρκεια της δικτατορίας διακρίθηκε για τη γενναία του συμπεριφορά. Κάτοικος της Κυψέλης, διακήρυττε την αγάπη του για τη γενέτειρά του Αθήνα, και αντιτάχθηκε τα τελευταία χρόνια σε φωνές ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Η Αθήνα χάνει έναν έντιμο πολίτη και ένα σπουδαίο πεζογράφο».

Πηγή: tovima.gr, naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet