Σ. Σάραντον: Ήρθα στη Λέσβο για να μάθω τις ιστορίες των προσφύγων
Πολιτισμός

Σ. Σάραντον: Ήρθα στη Λέσβο για να μάθω τις ιστορίες των προσφύγων

Σε χώρους όπου αποβιβάζονται μετανάστες και πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου, αλλά και σε καταυλισμούς προσφύγων στον καρά Τεπέ και στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών, βρέθηκε το Σάββατο η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ, Σούζαν Σάραντον. Συζήτησε με μετανάστες και πρόσφυγες, με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη, αλλά και φανερά συγκινημένη, η Αμερικανίδα ηθοποιός έδωσε σε όλους κουράγιο για να συνεχίσουν την προσπάθεια τους.

Η Σούζαν Σάραντον, που βοήθησε μετανάστες και πρόσφυγες την ώρα που αποβιβάζονταν στη Λέσβο, έγραψε για την εμπειρία της στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Σήμερα βγήκε ο ήλιος και ο αέρας έχει κοπάσει στη Λέσβο. Είναι μια καλή ημέρα για αφίξεις των λέμβων. Μια ομάδα Ισπανών εθελοντών, με τζετ σκι, καθοδηγούν τις φουσκωτές βάρκες προς τα έξω, ενώ εμείς κάναμε σινιάλα από την ακτή. Τους καθοδηγούν μακριά από τα βράχια σε ένα μέρος που θα μπορούν να φτάσουν στην ακτή με ασφάλεια. Ιατρική βοήθεια, κουβέρτες, κάλτσες, στεγνά ρούχα, ζεστό τσάι και χυμοί τους περιμένουν στη στεριά. Καθώς βγαίνουν από τις βάρκες, μου δίνουν να κρατήσω ένα κοριτσάκι, που κατάφερε να παραμείνει στεγνό, εκτός από τα πόδια του. Στην αρχή είναι φοβισμένη αλλά η δίψα της νικά τον φόβο της, καθώς πίνει μέχρι σταγόνας τον χυμό της. Της βγάζω τα βρεγμένο παπούτσια και τις κάλτσες, της ζεσταίνω τα πόδια και της φορώ στεγνές κάλτσες.

»Μαθαίνω ότι το όνομα του κοριτσιού είναι Semihan. Είναι από το Ιράν και είναι πέντε χρονών. Έρχεται και η μητέρα της, διστακτική και τρεμάμενη. Έχει επίσης μαζί της δύο γιους και τον σύζυγό της. Το βλέπω ότι προσπαθεί να συνέλθει, να μην χάσει τον έλεγχο. Όταν κοιταζόμαστε για πρώτη φορά, την πιάνω απαλά από τον ώμο και της λέω σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνει ότι είμαι χαρούμενη που έφτασε με ασφάλεια. Με αυτή την μικρή ένδειξη καλοσύνης, λυγίζει. Την παίρνω αγκαλιά και ξεσπάω κι εγώ σε κλάματα γιατί έχω κι εγώ δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόση απόγνωση σε κάνει να θεωρείς ότι είναι καλή ιδέα να ανέβεις σε αυτή την υπερφορτωμένη, ξεχαρβαλωμένη βάρκα. Ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες; Από πού κατάγονται; Ποιος τους οδήγησε εδώ; Πού θα πάνε;

»Ήρθα εδώ για να μάθω τις ιστορίες τους και να μάθω. Ελπίζω να μπορέσω να τους βοηθήσω να αποκτήσουν φωνή, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε. Να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ακριβώς σαν κι εμάς, που θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Να έχουν μέλλον».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet