Γ. Πατούλης: Η Αττική κ. Δούρου χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των κατοίκων της
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: Η Αττική κ. Δούρου χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των κατοίκων της

Mε αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Δύναμη Ζωής σχετικά με τη νέα πολιτική και τις νέες προτεραιότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας, που πρόκειται να εφαρμόσει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η τελευταία επισημαίνει τα εξής:

Α) Η Διοίκηση Πατούλη έχει πέντε στρατηγικές προτεραιότητες στον τομέα της Υγείας

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση μιας νέας πολιτικής, με στόχο τη διατήρηση της υγείας των πολιτών, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Για να υλοποιήσουμε το στόχο αυτό έχουμε θέσει τις εξής πέντε στρατηγικές προτεραιότητες:

  1. Αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του κρατικού μηχανισμού στην υποστήριξη του πολίτη μέσα στο Σύστημα Υγείας.
  2. Υλοποίηση εκτεταμένων Προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής.
  3. Ανάληψη αναπτυξιακών δράσεων, με στόχο την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και την προώθηση της Αττικής ως τουριστικού προορισμού Υγείας και Ευεξίας.
  4. Συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε προγράμματα ενημέρωσης πληθυσμού για πρόληψη και προαγωγή της υγείας, με στόχο την ένταξή μας στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του ΠΟΥ, στο οποίο συμμετέχουν σήμερα 55 μεγάλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
  5. Υιοθέτηση των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που αναδεικνύουν την Υγεία ως Κεντρικό Στόχο.

Β) Υγεία για όλους, η πρώτη μας προτεραιότητα

Βασικός στρατηγικός στόχος της νέας πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής είναι η βελτίωση της υγείας όλων των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων στο συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε μεταξύ άλλων:

  • Πολιτικές για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας: Προγράμματα επιδημιολογικής επαγρύπνησης, έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης πληθυσμού, έγκαιρη και αποτελεσματική εντομολογική επιτήρηση, παρακολούθηση ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης.
  • Μέτρα Πρόληψης για την Υγεία, με προγράμματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης, αλλαγών συμπεριφοράς και συνηθειών βλαβερών για την Υγεία. Ενίσχυση των δομών πρόληψης (π.χ. ΚΕΠ Υγείας, υπηρεσίες πρόληψης εξαρτήσεων κ.λπ.) όλων των Δήμων της Αττικής.
  • Στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με τους Δήμους αλλά και τους κρατικούς φορείς: Καθολική κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγείας με δικτύωση των υπαρχόντων υπηρεσιών Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για αναβάθμιση και ταχύτερη παροχή των υπηρεσιών υγείας. Διασφάλιση του δικαιώματος κάθε πολίτη της Περιφέρειας Αττικής για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όπου κι αν κατοικεί.
  • Εφαρμογή Θεματικών Πολιτικών Υγείας. Με επεξεργασμένα σχέδια εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο.
  • Προώθηση πολιτικών Υγιεινής διατροφής και προγράμματα παραγωγής υγιών τροφίμων, σε συνεργασία με τους Δήμους, τους συλλόγους των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, των παρασκευαστών και των εμπόρων , όπου θα συν-διαμορφώσουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την βελτίωση της ποιότητας της τροφής μας.
  • Υλοποίηση προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου σε τακτική βάση, σε όλους τους πολίτες της Αττικής, στις 7 βασικές ασθένειες που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου, με εγκατάσταση συστημάτων επαγρύπνησης και έγκαιρης διάγνωσης μέσα από τα διεθνή πρωτόκολλα πρόληψης.
  • Προβολή της Αττικής ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού υγείας και ευεξίας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και καλύτερων εισοδημάτων, σε έναν ιδιαίτερα δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο, μέσα από την αξιοποίηση των σύγχρονων υποδομών, του υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού, αλλά και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής.

Γ) 5 χαμένα χρόνια για την υγεία της Αττικής

Η κ. Δούρου μπορεί να είχε καλές προθέσεις, όμως δεν κατάφερε στα πέντε χρόνια της θητείας της να διασφαλίσει την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Δεν πέτυχε να βελτιώσει το περιβάλλον της Αττικής και να προστατεύσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου από τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν υλοποίησε προγράμματα βελτίωσης της προσβασιμότητας των πολιτών, όπως π.χ. η κατασκευή πεζοδρομίων σε Δήμους, ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί από ατυχήματα. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός  για μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού. Δεν υλοποιήθηκε κανένα  μακροχρόνιο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ( στοχευμένα σε at risk πληθυσμούς σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα), όπως συμβαίνει παντού στον αναπτυγμένο κόσμο, σε συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το έργο της Περιφέρειας Αττικής περιορίστηκε σε τυχαίους οδοντιατρικούς ελέγχους σε σχολεία και σποραδικές  ενημερώσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και για χρήση αντιβιοτικών. Και όλα αυτά χωρίς μετρήσιμα στοιχεία, χωρίς δείκτες βελτίωσης συμπεριφορών, χωρίς προτεραιότητες.

Δ) Οι ανακρίβειες της κ. Δούρου

Για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία ουσιαστικού έργου, η παράταξη της κ. Δούρου επικαλείται τη διάθεση άνω των 80.000.000 ευρώ από τα χρήματα της Περιφέρειας για την κάλυψη αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως ακόμη κι αυτά τα στοιχεία που επικαλείται είναι ανακριβή.

  • Ανακρίβεια πρώτη: Δεν διέθεσε 40.000.000 όπως ισχυρίζεται για τον εξοπλισμό 31 δημόσιων νοσοκομείων. Ο πρώτος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε είχε προϋπολογισμό 33.970.000, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 23.150.664,84€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ο εξοπλισμός διατέθηκε σε 24 νοσοκομεία. Δεν συμβασιοποιήθηκαν 2 ομάδες εξοπλισμού συνολικού Π/Υ 5.300.000€ γιατί απέβησαν άγονες. Για τον λόγο αυτόν  προκηρύχθηκε δεύτερος διαγωνισμός, συνολικού προϋπολογισμού 12.930.000, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ , ο οποίος όμως βρίσκεται σε αναστολή.
  • Ανακρίβεια δεύτερη: Δεν διέθεσε ποτέ 20.000.000 ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ο διαγωνισμός των στρατιωτικών νοσοκομείων είχε  προϋπολογισμό 19.904.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη.
  • Ανακρίβεια τρίτη: Δεν διατέθηκαν ποτέ 22.300.000 ευρώ για τη στήριξη 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας. Μέχρι σήμερα η ενεργοποίηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και συγκεκριμένα αφορά:
  • 2η Υγειονομική Περιφέρεια: Κατά την ένταξη της πράξης τελούσαν σε λειτουργία 14 από τα συνολικά 30 ΤΟΜΥ που προβλέπει η πράξη. Μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί ένα αίτημα πληρωμής στην αρμόδια Υπηρεσία της τάξης των 155.000€, που αφορά στη λειτουργία 4 ΤΟΜΥ για το διάστημα 21/1/2019 έως 31/5/2019.
  •  1η Υγειονομική Περιφέρεια: Κατά την ένταξη της πράξης τελούσαν σε λειτουργία 11 από τα συνολικά 24 ΤΟΜΥ που προβλέπει η πράξη. Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία αίτημα για την καταβολή δαπάνης για τα ΤΟΜΥ της 1ης ΥΠΕ.

Νέα Αρχή και στην υγεία, χωρίς αποκλεισμούς

«Η Υγεία δεν έχει χρώμα, ούτε παράταξη, είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους» σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Ο ρόλος της Περιφέρειας δεν είναι να καλύπτει τις ανεπάρκειες του κεντρικού κράτους , αλλά να υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, σε συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής.

»Προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής είναι  η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την υγειονομική θωράκιση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet