Γ. Σγουρός: Τα αίτια της αποτυχίας της διοίκησης Δούρου να παραδειγματίσουν
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Τα αίτια της αποτυχίας της διοίκησης Δούρου να παραδειγματίσουν

«Τα αίτια της αποτυχίας της διοίκησης Δούρου να παραδειγματίσουν» τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος από την επόμενη πενταετία.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Στις 31/8/2019 ολοκληρώνεται τυπικά η 5ετής θητεία της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Θα ήταν ευχής έργον η δεύτερη αυτοδιοικητική περίοδος στην ιστορία της αιρετής Περιφέρειας να έκλεινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πολίτες και την Αττική και να υπήρχε πρόοδος σε σχέση με αυτό που παραδόθηκε το 2014. Επίλυση προβλημάτων, απορρόφηση πόρων, υλοποίηση έργων, διαφάνεια, μέσα από συναίνεση και συνεργασία.

Τα εφόδια υπήρχαν, αφού παραδόθηκε μεγάλο πλεόνασμα ίδιων πόρων, περισσότερα από 1.000 μικρά και μεγάλα έργα, υψηλά ποσοστά απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, ώριμοι σχεδιασμοί για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, μεγάλα έργα δρομολογημένα σε εξέλιξη, ουσιαστικές παρεμβάσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Δυστυχώς, όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο την περίοδο 2014-2019 δεν συνέβη. Η απερχόμενη διοίκηση απέτυχε. Η 5ετία που πέρασε αφήνει πολλές ανοικτές πληγές στο σώμα της Περιφέρειας Αττικής, που θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν και που θα την ταλανίζουν για χρόνια.

Δεν είναι στόχος της παράταξής μας να επαναλάβει την κριτική που άσκησε την περίοδο που πέρασε ούτε να κουνήσει το δάκτυλο χαιρέκακα λέγοντας «εμείς σας τα ΄παμε».

Οφείλουμε όμως να διαβάσουμε τα αίτια της αποτυχίας για να αποφευχθεί η επανάληψή τους μέσα από μία ορθή επισκόπηση και συνοπτική έστω αποτίμηση της κατάστασης.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 η διοίκησή μας ένιωσε τη θεσμική και δημοκρατική ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες και την νέα τότε διοίκηση για το τι αναλαμβάνει. Γι’ αυτό παρέδωσε πλήρη απολογισμό πεπραγμένων σε 21 τόμους για να μην μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν ήξερε ή ότι δεν ξέρει. Δεν γνωρίζουμε εάν θα παραδοθεί σήμερα κάτι αντίστοιχο.

Τα κυριότερα λάθη της αποτυχίας της απερχόμενης διοίκησης που δεν πρέπει να επαναληφθούν ήταν τα κάτωθι:

1ον: Διοίκηση σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεσαι διαρκώς πάνω από τα προβλήματα. Πρέπει να είσαι παρών και όχι απών. Και κυρίως στα δύσκολα. Η απερχόμενη διοίκηση έλαμψε διά της απουσίας της τις δύσκολες στιγμές, στις μεγάλες κρίσεις (βλ. πυρκαγιές και πλημμύρες σε Μάτι και Μάνδρα) με αποτέλεσμα το καράβι να μοιάζει ακυβέρνητο και οι πολίτες να απορούν «που κρύβεται η Περιφέρεια».

2ον: Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι όποια ιδεολογία κι αν έχεις, όποιο κόμμα κι αν στηρίζεις, κατά τη διάρκεια της θητείας σου, το ξεχνάς και αφιερώνεσαι σε αυτό που κάνεις για να είσαι χρήσιμος στους πολίτες. Η απερχόμενη διοίκηση δεν το έκανε αυτό, λειτούργησε ως κομματικό φερέφωνο από την αρχή μέχρι το τέλος. Μην περιμένει ανταμοιβή γι’ αυτό, ούτε από το ίδιο της το κόμμα.

3ον: Αυτοδιοίκηση σημαίνει επίσης σύνθεση, συνεννόηση, συνεργασία. Όχι αλαζονεία. Η παράταξή μας έτεινε χείρα συνεργασίας για το καλό των πολιτών. Δεν διεκδικήσαμε ούτε πρόκειται ποτέ να διεκδικήσουμε μερίδιο διοίκησης από κανέναν. Η απερχόμενη διοίκηση αρνήθηκε τη συναίνεση και όταν κατόπιν το κόμμα της επέβαλε την απλή αναλογική επιχειρηματολογούσε υπέρ των συνεργασιών.

4ον: Περιφερειακή διοίκηση σημαίνει πάνω από όλα ανάπτυξη. Δυστυχώς εάν και υπήρχαν όλα τα εφόδια για τη στήριξη της περιφερειακής και τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, η απερχόμενη διοίκηση απέτυχε παρουσιάζοντας υστέρηση ιδίως στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλιών και ιδίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας όπου τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά. Αντιστρόφως ανάλογη υπήρξε η διαχείριση των ίδιων πόρων όπου έχουν υπερδεσμευτεί τα έσοδα που με νοικοκυροσύνη δημιουργήθηκαν. 

5ον: Ιδεοληψίες. Καμία Περιφέρεια, πόσω μάλλον η μεγαλύτερη πληθυσμιακά της χώρας, δεν μπορεί να πάει μπροστά με εμμονές. Δυστυχώς στη διάρκεια της θητείας της η απερχόμενη διοίκηση δαιμονοποίησε τις επιλογές που είχαν προκριθεί ιδίως στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων χωρίς να έχει το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο με αποτέλεσμα σήμερα να λιμνάζουν εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων, να μην έχει προχωρήσει η ανακύκλωση και παράλληλα να εξαντλείται ο μοναδικός διαθέσιμος χώρος ταφής απορριμμάτων στη Φυλή.

Πλέον δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί άλλος χρόνος. Το παρελθόν πρέπει να αποδειχθεί διδακτικό για τη νέα διοίκηση και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Η παράταξή μας θα συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή με βάση τις αρχές και τον αξιακό της κώδικα, τιμώντας την εμπιστοσύνη των χιλιάδων πολιτών που την εμπιστεύτηκαν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet