Διευκρινίσεις Περιφέρειας Αττικής προς Δήμους για καθαρισμούς ρεμάτων και φρεατίων
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Διευκρινίσεις Περιφέρειας Αττικής προς Δήμους για καθαρισμούς ρεμάτων και φρεατίων

Σε καθαρισμούς σε όλα τα ρέματα της Αττικής, καθώς και σε φρεάτια υδροσυλλογής στο δίκτυο αρμοδιότητάς της, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και τον σχεδιασμό για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα, καλεί τους Δήμους να προβούν στον άμεσο καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, ενώ επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εκτελούνται εγκαίρως οι εργασίες καθαρισμού στα ρέματα.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Νάσος Αναγνωστόπουλος, στο πλαίσιο της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου και των αναμενόμενων βροχοπτώσεων και με γνώμονα την αναγκαιότητα της καλής απορροής των ομβρίων υδάτων, προς αποφυγή συγχύσεων, διευκρινίζει με σαφήνεια, βάσει της οικείας νομοθεσίας, το δίκτυο αρμοδιότητας Δήμων και Περιφέρειας Αττικής. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή των Δήμων για την ανάγκη συνεχούς και σχολαστικής καθαριότητας των επιφανειών (πεζοδρόμια – οδοστρώματα), ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα έμφραξης των εσχαρών υδροσυλλογής από φερτά υλικά κάθε είδους.

Στο ίδιο πλαίσιο, με νέα επιστολή του προς τους Δήμους, ο κ. Ν. Αναγνωστόπουλος υπογραμμίζει ότι οι εργασίες που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής για τον καθαρισμό των ρεμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται με δράσεις, μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα σχολαστικού ελέγχου όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους, κατά προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, καθώς και ελέγχου και προληπτικού καθαρισμού των κοιτών των ρεμάτων, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής.

Ο ίδιος ζητά τη συνδρομή των Δήμων, προκειμένου όταν διαπιστώσουν την άμεση ανάγκη για καθαρισμό στα ρέματα ή σε συγκεκριμένα σημεία αυτών εντός των διοικητικών τους ορίων, να ενημερώνουν τις αρμόδιες Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ώστε από κοινού και στα συγκεκριμένα σημεία να γίνονται άμεσα οι εργασίες καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι τα έργα που αφορούν γενικά στην αντιπλημμυρική προστασία και στο σύνολο της Αττικής είναι 164, με προϋπολογισμό περίπου 377 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλογούν στο 21,4% του συνολικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας.

Ο καθαρισμός δε των ρεμάτων και των φρεατίων αντιμετωπίζεται με ένα σύνολο συνεργείων που εργάζεται όλο τον χρόνο για τον σκοπό αυτό.

Για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων πραγματοποιήθηκε στις 19.09.2017 σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς η συγκεκριμένη περίοδος, μετά από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τις επικείμενες βροχοπτώσεις, είναι κρίσιμη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet