ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ: «Κλείδωμα» της διαχείρισης απορριμμάτων
Περιφέρεια Αττικής

ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ: «Κλείδωμα» της διαχείρισης απορριμμάτων

Στην ακόλουθη ανακοίνωση Τύπου προέβη ο συνδυασμός ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, με επικεφαλής και υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής τη Ρένα Δούρου, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και πιο συγκεκριμένα σχετικά με την επικεροποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Επισπεύδεται το «κλείδωμα» της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Το success story των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) έχει κοντά ποδάρια… και το ΥΠΕΚΑ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), με επιστολή την 1η Απριλίου, καλεί τους αρμόδιους σε «κατάλληλη επικαιροποίηση» των ΠΕΣΔΑ και μάλιστα επειγόντως! Επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των πολιτών και υπέρ των εργολαβικών συμφερόντων, στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεσμεύοντας μελλοντικές επιλογές. Επιβεβαιώνονται έτσι οι καταγγελίες μας για παρωχημένους σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων που φτιάχτηκαν ερήμην των πολιτών για την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων και που, εκτός των άλλων, υπονομεύουν τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Ενόψει της προδιαγραφόμενης απόρριψης από την Ε.Ε. των σχεδιαζόμενων συμβάσεων ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών, με εγγύηση του δημοσίου για ελάχιστες ποσότητες απορριμμάτων και «σταθερότητα» συνθηκών, η κυβέρνηση σπεύδει να «καμουφλάρει» την πραγματικότητα, που είναι η προώθηση φαραωνικών έργων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, όλα εν κρυπτώ και ερήμην των πολιτών, προκειμένου να μην χάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στην ουσία συνεχίζει την ίδια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, αντι-οικονομική, αντι-οικολογική, κοινωνικά άδικη ρότα, σε κατάφωρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή και ελληνική, πλέον, με τον ν. 4042/12, νομοθεσία, διακινδυνεύοντας έτσι πολύτιμους για την κοινωνία οικονομικούς πόρους από την Ε.Ε.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής είναι υπόλογοι στους πολίτες. Και όχι μόνο.

Η μεν κυβέρνηση, ο αφανής πανταχού παρών εντολοδόχος, φέρει την ευθύνη των κεντρικών πολιτικών επιλογών διακινδυνεύοντας την επιβολή προστίμων στη χώρα από την Ε.Ε., ακόμη και επιστροφή χρημάτων, λόγω παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας (αιρεσιμότητες στις σχετικές συμβάσεις των προωθούμενων έργων) ενώ παράλληλα επιχειρεί να δεσμεύσει τις επιλογές των μελλοντικών διοικήσεων της Περιφερείας στη σημερινή κατεύθυνση με ΣΔΙΤ.

Ο δε απερχόμενος περιφερειάρχης έχει τεράστια ευθύνη γιατί είναι ο κατά τον νόμο αρμόδιος και υπεύθυνος για τη διαχείριση απορριμμάτων – είναι συγκεκριμένα, ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, υπεύθυνος για την εκπόνηση, αναθεώρηση και παρακολούθηση του σχεδιασμού διαχείρισης. Ωστόσο έχει συστηματικά αρνηθεί να συστήσει σχετική οργανική μονάδα στον ΕΔΣΝΑ. Και σήμερα «καλείται» από την κυβέρνηση, σαν έτοιμος από καιρό, να «αναθεωρήσει» τον ΠΕΣΔΑ… Μια αναθεώρηση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της «σικέ» διαδικασίας εφόσον στόχο έχει να παγιδεύσει τη μελλοντική περιφερειακή αρχή, δήμους και πολίτες στο «καλούπι» των μεγάλων έργων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Η «Δύναμη Ζωής» υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη πλήρους αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ όπως έχει ζητήσει με επερώτησή του στη Βουλή πριν από έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναθεώρηση συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας στρατηγικής ΜΠΕ, με συμμετοχή των πολιτών από το πρώτο βήμα. Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι σικέ αναθεώρηση, μόνο και μόνο για να παρακαμφθούν τα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων. Προκειμένου αυτά, και «με την ευρωπαϊκή βούλα» να υλοποιηθούν.

Η «Δύναμη Ζωής» επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση στο σημερινό έγκλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο σήμερα επιχειρείται να νομιμοποιηθεί εσπευσμένα σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet