Ενεκρίθη η 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Ενεκρίθη η 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η 2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, με βάση το σχέδιο που κατατέθηκε από τον ΕΔΣΝΑ και με ουσιαστικές παρατηρήσεις – προτάσεις που προέκυψαν τόσο από την ευρεία συζήτηση όσο και από τις παρατηρήσεις των συναρμόδιων φορέων και υπουργείων και τη μέχρι τώρα δημόσια διαβούλευση.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής», «180° – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο», «Ανάσα για την Οικολογία», «Παρέμβαση για την Αττική». Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Ελληνική Αυγή για την Αττική», «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Φλώρα Νικολιδάκη, Ασημάκης Μαντάς και Άννα Βασιλάκη, ενώ Λευκό ψήφισε η παράταξη «Αττική».

Κατά τη δευτερολογία της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ανακοίνωσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι η Περιφέρεια Αττικής σκοπεύει να στηρίζει τους Δήμους σχετικά με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, διαθέτοντας τους τεχνική βοήθεια από τον άξονα 11 του ΠΕΠ Αττικής για την άμεση ωρίμανση των σχεδίων αυτών. Παράλληλα μπορεί να διαθέσει και σύμβουλο για την υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ στη δρομολόγηση της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «σήμερα δεν κλείνει η υπόθεση της 2ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, αντιθέτως ανοίγει μια διαδικασία, σε πολλές διαδοχικές φάσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο οριστικό κείμενο». Ειδικότερα, αναφερόμενη στον ΧΥΤΑ Φυλής, παρατήρησε ότι η 2η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ εκπληρώνει τις σχετικές δεσμεύσεις προκειμένου να μπει τέλος στη λειτουργία του, παρατηρώντας ότι «επειδή η Φυλή βολεύει πολλούς, αριστερούς και δεξιούς, δεν θα είναι εύκολο να την κλείσουμε».

Τέλος, η περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «στο κοινό μέτωπο με τον στόχο να αποτραπεί η νέα πολιτική που φέρνει ο ΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνονται ετερογενή συμφέροντα από το ένα ως το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος».

«Με διαφορετικό ύφος και γλώσσα, υπηρετούν το χθες και τις πρακτικές του. Και από αυτό το βήμα τους στέλνω ένα μήνυμα, και μία προειδοποίηση μαζί: ο τόπος είναι μικρός και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα. Κάποια μάλιστα έχουν ήδη μαθευτεί. Και ο νοών νοήτω…», τόνισε η περιφερειάρχης.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις, όπως αναφέρονται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Ο κύκλος των ομιλητών της 31ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με τις εισηγήσεις της 2ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ που έκαναν αντίστοιχα εκ μέρους των συναρμόδιων Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι, Νάσος Αναγνωστόπουλος και Παναγιώτης Πατσαβός. Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι τόνισαν ότι το αναθεωρημένο κείμενο του ΠΕΣΔΑ είναι απολύτως συμβατό με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, επεσήμανε την κρισιμότητα του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων για το μέλλον της Αττικής, το περιβάλλον, την οικονομία και την ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, από την πλευρά της Ομάδας Εργασίας του ΕΔΣΝΑ, η Γεωργία Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε συνοπτικά στη μελέτη της Ομάδας Εργασίας του επιστημονικού προσωπικού του ΕΔΣΝΑ, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο του ΕΔΣΝΑ για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική», Γιάννης Σγουρός, χαρακτήρισε ως «ευχολόγιο» το νέο ΠΕΣΔΑ, αφού, όπως τόνισε «δεν περιλαμβάνει τίποτα το συγκεκριμένο και χειροπιαστό, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν να χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια», και δήλωσε ότι «είναι μεν συμβατός με τον ΕΣΔΑ αλλά ασύμβατος με την πραγματικότητα».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης «180° – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», υπέβαλε σειρά ερωτήσεων προς τη διοίκηση, για τις οποίες ζήτησε άμεσες απαντήσεις, τονίζοντας ότι υπάρχει προβληματισμός που καθιστά δύσκολη τη λήψη απόφασης αλλά και χρονική πίεση και αναλόγου βαθμού ευθύνη.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική», στην τοποθέτησή του επεσήμανε στη διοίκηση ότι, «στην εποχή της μνημονιακής λαίλαπας, μεταφέρει στους Δήμους την ευθύνη, χωρίς πόρους, επιβαρύνοντας τους ήδη ρημαγμένους πολίτες».

Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»,  ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι «με τον Σχεδιασμό που προτείνει η διοίκηση της Περιφέρειας εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του και στη λύση αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος».

Εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο αύριο», η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Αδαμοπούλου, κατά την τοποθέτησή της, εστίασε στη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα συνεργασίας των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ο Αντώνης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία», χαρακτήρισε την ημέρα της συνεδρίασης ιστορική «για να κάνουμε πράξη τη βούληση του λαού της Αττικής να είμαστε μαζί του και όχι με τα συμφέροντα» και τόνισε ότι «πρέπει να ψηφίσουμε αυτόν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για το αύριο των παιδιών μας».

Από την παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» η Δέσποινα Κουτσούμπα, αφού πρώτα ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην ψηφίσει το συγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ, έκανε έκκληση για ένα «πραγματικά εναλλακτικό» σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, καλώντας παράλληλα σε κινητοποιήσεις ενάντια στο υπό ψήφιση σχέδιο.

«Η αναθεώρηση του Σχεδιασμού βάζει στο επίκεντρο τους Δήμους και αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα» σημείωσε η Μαρία Γιαννακάκη από την παράταξη «Παρέμβαση για την Αττική» και πρόσθεσε ότι «Πρέπει όμως να αναφέρεται ως υποχρέωση και όχι ως δυνατότητα η εκπόνηση και υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Δήμων», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και κατέθεσε σειρά σχετικών προτάσεων, μεταξύ τους και αίτημα για σαφή αναφορά στο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής.

Τοποθετήσεις αντιπεριφερειαρχών

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, Σπύρος Τζόκας, αναφέρθηκε στο κεφαλαιώδες – όπως το χαρακτήρισε – ζήτημα που διαφοροποιεί το νέο ΠΕΣΔΑ από τον προηγούμενο, δηλαδή στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα, κατά την άποψη του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου: ο βαθμός αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης (και των δυο βαθμών) και η αλλαγή στη συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε: «Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα αποτελεί μονόδρομο. Το ενδιαφέρον, η δυσκολία αλλά και η μεγάλη πρόκληση είναι το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτός ο Σχεδιασμός. Το μείζον είναι αφ΄ ενός να ξεκινήσουμε τον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων και εφ΄ ετέρου ό,τι αποτελεί σήμερα σχέδια να γίνει καθημερινότητα για τους πολίτες».

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου, υπογράμμισε την κρισιμότητα και τη σοβαρότητα του θέματος και τόνισε ότι επιβάλλεται η δημόσια διαχείριση προς όφελος του πολίτη.

Παρεμβάσεις δημάρχων και φορέων

Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού τον λόγο έλαβαν διαδοχικά ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας & πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος ανέγνωσε τις παρατηρήσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ αναφορικά με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, και ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι «η σημερινή απόφαση αποτελεί τομή για την αυτοδιοίκηση και τη διαχείριση των απορριμμάτων», αναφέρθηκε σε δύο σοβαρά ζητήματα του περιφερειακού σχεδιασμού, τη χωροθέτηση και τη χρηματοδότηση.

Από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ο αντιπρόεδρος Βασίλης Γκιτάκος τόνισε ότι «Η ΠΟΕ – ΟΤΑ σταθερά και σθεναρά μάχεται χρόνια τώρα ενάντια στη συστηματική τακτική κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι σε βάρος των δημοτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα ενάντια στις όποιες προσπάθειες ή μεθοδεύσεις γίνονται για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων».

Από την πλευρά των φορέων, τον λόγο έλαβε αρχικά ο Κωνσταντίνος Κουλούρης εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ο οποίος κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει το ΠΕΣΔΑ, αλλά να μην ψηφίσει το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού, γιατί «θα αποτελέσει μια καταστροφή για όλη την Αττική», ενώ με τη σειρά του ο Γιώργος Παπαδοκοτσώλης από την Επιτροπή Κατοίκων Μαραθώνα-Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ ζήτησε επίσης να ακυρωθεί το έργο στο Γραμματικό και πρότεινε, καθώς έχει ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο, να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού.

Απευθυνόμενη στα μέλη του Συμβουλίου η Χρυσάνθη Αντωναροπούλου από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Όταν θα σηκώσετε το χέρι σας να ψηφίσετε υπέρ, θα θυμίσετε την κίνηση που έκαναν οι αυτοκράτορες στις αρένες για τους μελλοθάνατους. Θα σημάνει τον θάνατό μας».

Την αναβολή του θέματος ζήτησε ο Τάσος Κεφαλάς, εκφράζοντας τις απόψεις της συλλογικότητας «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) και τόνισε ότι «Το Σχέδιο αυτό είναι μια έκθεση ιδεών και μάλιστα κακών ιδεών σε πολλά ζητήματα».

Αναφερόμενη στο ΧΥΤΑ Γραμματικού και απευθυνόμενη στο Σώμα του Συμβουλίου, η κ. Σιδέρη, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μαραθώνα, τόνισε ότι «Στο Γραμματικό δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν σας ενδιαφέρει αυτό; Δεν σας ενδιαφέρει αυτή η παρανομία που συντελείται στο Γραμματικό;», ενώ ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της σημείωσε ότι «Η τοπική κοινωνία θα είναι απέναντι σε ένα παράνομο έργο το οποίο υποθηκεύει τις ζωές μας. Είναι κρίμα σε έναν ΠΕΣΔΑ που έχει δείγματα ελπίδας να αλλάξει το καθεστώς που μέχρι τώρα ίσχυε, να νομιμοποιούνται παράνομες πράξεις».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, εστίασε στην τοποθέτησή του στην αλλαγή διαδικασίας επιβολής των δημοτικών τελών και επεσήμανε ότι πρέπει να αφαιρεθεί η περιοχή «Μελετάνι» από το ΠΕΣΔΑ, καθώς αποτελεί πλέον τον μοναδικό χώρο πρασίνου στην Ελευσίνα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet