Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής ενόψει των εορτών
Περιφέρεια Αττικής

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής ενόψει των εορτών

Συστηματικοί καθημερινοί έλεγχοι διενεργούνται στην αγορά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Συγκεκριμένα, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε όλα τα σημεία παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι έλεγχοι διενεργούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, σε πάσης φύσεως χώρους που παρουσιάζουν καταναλωτική κίνηση την εορταστική περίοδο – χώροι εστίασης/ αναψυχής, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά / εποχικών ειδών καταστήματα και γενικότερα χώροι τροφίμων και ποτών.

Διαπιστώθηκαν 82 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 124.219 ευρώ

Αναλυτικά, από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, το τελευταίο 20ήμερο, σε καθημερινή βάση μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 930 επιχειρήσεις συνολικά. Συγκεκριμένα σε 336 καταστήματα τροφίμων (αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, κ.λπ.), σε 145 υπεραγορές τροφίμων /παντοπωλεία, σε 187 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης/ αναψυχής, σε 225 εμπορικά καταστήματα και σε 37 λοιπές διαφόρων ειδών επιχειρήσεις ως προς την παροχή υπηρεσιών.

Επιπλέον έχουν ελεγχθεί 81 αντλίες καυσίμων και έχουν διενεργηθεί 138 έλεγχοι για τη διακρίβωση ακρίβειας ζυγαριών. Στους ελέγχους διαπιστώθηκαν 82 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 124.219 ευρώ. Ελήφθησαν 15 δείγματα προϊόντων για έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Κατασχέσεις 1.474 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης

Στο ίδιο πλαίσιο, από τις αρχές Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από κοινού με τον ΕΦΕΤ, πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης, σε εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης, καθώς και σε σφαγεία και σε προϊόντα φυτικής προέλευσης στο Τελωνείο Πειραιά. Επίσης οι Υπηρεσίες συμμετείχαν σε μικτά κλιμάκια ελέγχων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορούσαν σε έλεγχο εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης και σε δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης σε Λαϊκές Αγορές.

Συνολικά ελέγχθηκαν 694 επιχειρήσεις και καταστήματα, ενώ οι έλεγχοι κατέληξαν σε 40 συστάσεις, έγιναν δεσμεύσεις 5.650 κιλών προϊόντων φυτικής προέλευσης, καθώς και 368 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης, ενώ έγιναν κατασχέσεις 1.474 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Υγειονομικοί έλεγχοι σε 1.306 επιχειρήσεις το τελευταίο 20ήμερο

Ακολούθως, σε διάστημα 20 ημερών, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχουν πραγματοποιήσει υγειονομικούς ελέγχους σε 1.306 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, έγιναν έλεγχοι σε 221 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής, σε 112 υπεραγορές τροφίμων, σε 598 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, σε 206 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε 169 επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας.

Στους συγκεκριμένους ελέγχους διαπιστώθηκαν 5 παραβάσεις και απεστάλησαν οι σχετικές εκθέσεις στην εισαγγελία πρωτοδικών, ενώ έγιναν συστάσεις σε 633 επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών

Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση που διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις προϊόντων.

Οι εντατικοί καθημερινοί έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με στόχο την προστασία των καταναλωτών και με έμφαση στην πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet