Επιτυχημένο το Athens Biowaste
Περιφέρεια Αττικής

Επιτυχημένο το Athens Biowaste

Με ιδιαίτερη επιτυχία εξελίσσεται η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Athens Biowaste, που αφορά στη διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών) από επιλεγμένες περιοχές των Δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς και στην επεξεργασία αυτών στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Λιόσια.

Ήδη, από την έναρξη του προγράμματος και με φροντίδα των υπηρεσιών καθαριότητας των δύο Δήμων, στις περιοχές Κυπριάδου και Γκάζι στην Αθήνα και στις περιοχές Ν. Ερυθραία, Κεφαλάρι, Καστρί, Κάτω και Nέα Κηφισιά και στο Εμπορικό Κέντρο Κηφισιάς, έχει αναπτυχθεί μεγάλο δίκτυο καφέ κάδων διαφόρων μεγεθών, όπου πολίτες και επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν τα παραγόμενα βιοαπόβλητα.

Οι ποσότητες συλλέγονται και μεταφέρονται σε τακτική βάση στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας του ΕΔΣΝΑ, όπου υφίστανται επεξεργασία σε ξεχωριστή γραμμή κομποστοποίησης, με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, μέχρι σήμερα έχουν υποστεί επεξεργασία 225.000 κιλά βιοαποβλήτων.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Ιούνιο, σε διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε:

«Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα αποτελέσουν έναν χρήσιμο οδηγό για τη διεύρυνση των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και στην επίτευξη του βασικού μας στόχου, που είναι τίποτε να μην οδηγείται για ταφή ενώ μπορεί πρώτα να υποστεί κάποιας μορφής επεξεργασία. Αξίζουν συγχαρητήρια στους Δήμους για την ανάπτυξη του προγράμματος».

Το έργο ATHENS BIOWASTE (www.biowaste.gr) πραγματοποιείται με τη συνεργασία των δύο προαναφερόμενων Δήμων με τον ΕΔΣΝΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία ΕΠΤΑ Α.Ε. – Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Χρηματοδοτείται κατά 50 % από το πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον.

Στους στόχους του προγράμματος είναι να προσδιορισθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη των βιώσιμων μεθόδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων από τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής), ενώ θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου κόμποστ για διαφορετικές συνθέσεις και μεθόδους συλλογής των βιοαποβλήτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet