Μέτωπο 5 δημάρχων του Β.Τ. κατά του αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Μέτωπο 5 δημάρχων του Β.Τ. κατά του αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου

Βαθύ ρήγμα ανοίγεται μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου και δημάρχων του Βορείου Τομέα, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη. Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, οι πέντε δήμαρχοι του Βορείου Τομέα και ο αντιπεριφερειάρχης ανταλλάσσουν βαρείς χαρακτηρισμούς, με αφορμή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους». Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη είχε και συνέχεια από πλευράς ΚΕΔΕ…

Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις:

Γ. Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού δεν εκβιάζεται
Θέλουμε ισότιμη συνεργασία με την κεντρική εξουσία και την Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού

Για βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα, συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας, για παρεμβάσεις και εκ των άνω επιβολή ελέγχου αναφορικά με την υλοποίηση και εκτέλεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους» εγκάλεσαν τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Γιώργο Καραμέρο οι δήμαρχοι Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, Λυκόβρυσης- Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος και Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της ΚΕΔΕ, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Γιώργου Πατούλη.

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι ο κ. Γ. Καμαμέρος τους απείλησε ότι σε περίπτωση που δεν ενταχθούν σε συμπράξεις με την Περιφειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής και προχωρήσουν σε δικές τους συμπράξεις για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, τότε θα έχουν πρόβλημα μελλοντικά και με τις χρηματοδοτήσεις έργων των Δήμων τους από τα περιφερειακά προγράμματα.

Ζήτησαν δε, την άμεση παρέμβαση για το θέμα αυτό τόσο της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν σχέση ούτε με την κ. Δούρου, ούτε με τη σημερινή κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου-Καψάλης, στην παρέμβασή του, σημείωσε ότι όταν πριν τέσσερα χρόνια η κοινωνία δοκιμαζόταν από την κρίση οι δήμοι, χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και στήριξη, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο, βγήκαν μπροστά. Δημιούργησαν εγκαταστάσεις και δομές, «ζητιανέψανε» από αυτούς που μπορούσαν να προσφέρουν και δημιούργησαν κοινωνικά δίκτυα προστασίας από τη φτώχεια.

«Η διαδικασία αυτή μας έκανε έμπειρους, οι δήμοι έχουν δημιουργήσει εστίες τροφίμων, μοιράζουν φαγητό σε σπίτια, διαθέτουν μπουτίκ ρούχων. Έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού έχουν ανάγκη και να προσεγγίσουμε όσους προσφέρουν. Σας λέω, λοιπόν, απερίφραστα ότι το ζήτημα του επισιτισμού των απόρων είναι καθαρά δουλειά δήμων και περιμένουμε από τις περιφέρειες να σταθούν δίπλα μας και να είναι βέβαιες ότι θα δουλέψουμε έτσι ώστε να μη γίνει τίποτε που να μην είναι νόμιμο, σύννομο και δίκαιο».

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας είπε ότι το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους» προβλέπει τη δημιουργία κοινωνικών συμπράξεων ανά περιφερειακή ενότητα. «Η περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει δώδεκα Δήμους. Το λογικότερο είναι οι δώδεκα Δήμοι, η Εκκλησία και άλλοι φορείς να δημιουργήσουν κοινή σύμπραξη. Στο ξεκίνημα της διαδικασίας εμφανίστηκε μία παράλληλη διαδικασία από την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα, εύλογη φυσιολογική συνέπεια της οποίας θα ήταν να τα βρούμε. Στη συνέχεια όμως τέθηκε το δίλημμα ότι από τη θέση που θα πάρει ο Δήμος και με ποιους θα προχωρήσει στη σύμπραξη, θα εξαρτιόταν και η σχέση σου με την Περιφέρεια. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς στην Ελλάδα του 2015 τίθεται τέτοιο ζήτημα: Αν δεν έρθεις μαζί μου θα σε αποκλείσω. Από πού; Από τα χρήματα της Ε.Ε. θα αποκλειστεί η Μεταμόρφωση, που είναι από τους πλέον φτωχούς Δήμους;».

Ο κ. Μ. Καρπέτας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του κ. Γ. Καραμέρου βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι πεποίθησή του είναι πως αυτό δεν εκφράζει ούτε την Περιφέρεια, ούτε τον υπουργό, ούτε την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός να μη μπορούν να συνεργαστούν οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης και απαράδεκτο να ασκούνται πιέσεις.

«Δεν μπορούν να μεταφέρουν στους νέους δημάρχους, τόνισε, κοιτάξτε με ποιον θα πάτε γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για την επόμενη πενταετία. Ζητάμε να συνεργαστεί η περιφέρεια Αττικής με τους δήμους και να συμπεριφέρεται δίκαια και ίσια».

Πρωτόγνωρη και δυσάρεστη εμπειρία χαρακτήρισε αυτό που συνέβη ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης.

«Η επιλογή μας να πάμε ως δήμοι σε κοινή σύμπραξη ήταν γιατί αφενός έχουμε τις δομές και αφετέρου γιατί τρέξαμε να μη χάσουμε τις προθεσμίες. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι leader; Το ζητούμενο, θεωρώ, είναι το αποτέλεσμα, να μη χαθεί το πρόγραμμα και οι ευπαθείς ομάδες να επωφεληθούν από αυτό. Θέλουμε συνεργασία, αλλά δεν δεχόμαστε να είμαστε μαριονέτα κανενός».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβη δεν έχει σχέση με το όραμα της κ. Ρ. Δούρου, ούτε και με τη σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση που λειτουργεί υπερβαίνοντας τα όρια της αρμοδιότητάς του.

“Καταγγέλλουμε με την πιο στεντόρεια φωνή τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου αιρετού. Θα στείλουμε επιστολές στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στην περιφερειάρχη Αττικής. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν συμφωνεί με τέτοιες συμπεριφορές.

Οι δήμοι ξεκινήσαμε με μηδέν ευρώ και στηρίξαμε τις χειμαζόμενες από την κρίση τοπικές μας κοινωνίες και κανένας θεσμός δεν ήρθε να μας υπαγορεύσει τότε το τι έπρεπε να κάνουμε. Και σήμερα μια μεμονωμένη περίπτωση, όπως του κυρίου Καραμέρου, όταν ήρθαν τα ευρώ, έρχεται με έναν επίμονο τρόπο, μόλις είδε ότι δήμαρχοι θέλουν οι ίδιοι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με τις δομές της Εκκλησίας, να διαχειριστούν το αυτονόητο, να μας πει τι πρέπει να κάνουμε.

Θεωρώ ότι αυτή η νοοτροπία θα πρέπει σήμερα να καταδικαστεί και σίγουρα θα πρέπει να μας πουν, εάν πάνε δηλαδή ώριμες μελέτες των δήμων, θα τις κόψει ο κύριος Καραμέρος; Με ποια δύναμη και ποια εμπειρία; Για αυτόν τον λόγο τοποθετήθηκε αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα; Για να μπορεί να ξεχωρίζει κατά το δοκούν το πώς ακριβώς θα συμπεριφέρεται στους δήμους και στους πολίτες μας;

Η δική μας προσπάθεια και αγωνία είναι και το τελευταίο ευρώ να φτάσει γρήγορα στον πολίτη που έχει την ευπάθεια»

Επίσης ο κ. Γ. Πατούλης επανέλαβε ότι οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν την ευθύνη διαχείρισης όλων των κονδυλίων επισιτισμού.

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν την ευθύνη διαχείρισης όλων των κονδυλίων επισιτισμού και φυσικά ανεξάρτητα από αυτό, σήμερα καταγγέλλουμε κυρίως τη νοοτροπία εκείνου ο οποίος νομίζει ότι είναι προϊστάμενος μέσα από τα ποσά που διαθέτει η Ευρώπη για τον Έλληνα πολίτη, να τα διαχειριστεί για να πλήξει το κύρος του δημάρχου που έρχεται να υπηρετήσει τους πολίτες του.

Εμείς βρισκόμαστε στους δήμους, τόνισε, για να συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές. Βρισκόμαστε στους δήμους για να διαχειριστούμε πόρους, με τον έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών, για να διαχειριστούμε προγράμματα του ΕΣΠΑ, να συνεργαστούμε με την Εκκλησία, με την Περιφέρεια με ισότιμο τρόπο, αναγνωρίζοντας ο καθένας το δικό του διακριτό ρόλο. Βρισκόμαστε στους δήμους για να συνεργαστούμε με την κεντρική εξουσία, για να κτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και οραματιζόμαστε».

Το πάρτι στην Αυτοδιοίκηση τελείωσε
Η καταπολέμηση της φτώχειας πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής

Σε εξίσου σκληρό ύφος ήταν και η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις των δημάρχων και ιδίως του δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, αναφέρει:

Εδώ και ένα μήνα ο: α) Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, β) πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου, γ) πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δ) πρόεδρος του εθνικού διαδημοτικού δικτύου υγιών πόλεων πρόληψης υγείας, πρόεδρος ενδεχομένως και άλλων φορέων και ε) δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης επιδίδεται σε μία αγωνιώδη και θορυβώδη προσπάθεια.

Μέσω υβριστικών ανακοινώσεων, που μόνο αγωνία και πανικό υποδηλώνουν, προσπαθεί να κερδίσει λίγη δημοσιότητα και κυρίως να διεκδικήσει με τις παλιές γνωστές μεθόδους τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)», ένα πρόγραμμα ενάντια στη φτώχεια, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ (το 44% των χρημάτων για την Αττική).

Μαζί του σύρει και ελάχιστους συνοδοιπόρους που αντιμετωπίζουν την Αυτοδιοίκηση με κομματικά κριτήρια, των οποίων οι επιδιώξεις πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της φτώχειας!

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της νέας, ισότιμης σχέσης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων την οποία οικοδομεί, συνεργάζεται με τους ίδιους όρους και με τους 66 Δήμους της Περιφέρειας και κυρίως είναι στο πλευρό όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην εξυπηρέτηση των οποίων έχει ταχθεί.

Με ηρεμία, νέα αντίληψη, έντιμο και διαφανή τρόπο, διεκδικεί και υλοποιεί για τους πολίτες προγράμματα και έργα με αποκλειστικό σκοπό τα οφέλη των χρημάτων που δαπανώνται να φτάνουν εξ ολοκλήρου στην κοινωνία από εδώ και στο εξής.

Όποιο έργο υποβάλλεται ή προτείνεται από οιονδήποτε θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να πληροί κριτήρια απόλυτης διαφάνειας.

Το μήνυμα προς όλους να είναι σαφές: Το πάρτι τελείωσε. Η υπόθεση της καταπολέμησης της φτώχειας είναι πάρα πολύ σοβαρή και δεν προσφέρεται για μικροκομματικούς σχεδιασμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπωσιασμού. Η πατρίδα, οι πολίτες της Αττικής και η Αυτοδιοίκηση, αφήνουν πίσω τους το παλιό φθαρμένο σύστημα που έφερε την χώρα ως εδώ και δημιούργησε τόσες πληγές.

Απαντήσεις με μισόλογα και χωρίς καθαρές κουβέντες από τον κ. Καραμέρο
Τι φοβάται ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής;

Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη προκάλεσε νέα αντίδραση από πλευράς ΚΕΔΕ, η οποία εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Δεν περιμέναμε «ότι θα ιδρώσει το αυτί» του κ. Καραμέρου από τη βαρύτητα των όσων κατήγγειλαν σε βάρος του δήμαρχοι από τον Βόρειο Τομέα της Αττικής.

Γι΄ αυτό και στην απάντησή του δεν λέει κουβέντα για τα όσα του καταμαρτυρούν επώνυμα. Το περιεχόμενό της είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Μισόλογα, αόριστες καταγγελίες και υπεκφυγές.

Όμως εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε σε ησυχία τον κ. Καραμέρο.

Γι΄ αυτό και τον προκαλούμε να απαντήσει άμεσα και χωρίς υπεκφυγές:

  • Οι δήμαρχοι Λυκόβρυσης- Πεύκης, Παπάγου Χολαργού και Μεταμόρφωσης σήμερα είπαν ψέματα;
  • Πίεσε ή όχι τους συγκεκριμένους δημάρχους να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικό σχήμα της Περιφέρειας για το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας, ζητώντας τους παράλληλα να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε άλλο σχήμα που δεν θα είχε την Περιφέρεια ως επικεφαλής εταίρο;
  • Είπε ή δεν είπε ότι από τη στάση που θα τηρήσουν οι Δήμοι θα εξαρτηθεί και η μελλοντική σχέση τους με την Περιφέρεια;

Στα ερωτήματα αυτά δεν απαντά ο κ. Καραμέρος.

Αντίθετα, πετά «λάσπη στον ανεμιστήρα», χρησιμοποιώντας πομπώδεις φράσεις του τύπου «το πάρτι τελείωσε». Τον προκαλούμε να απαντήσει άμεσα για ποιο πάρτι μιλά. Με στοιχεία και ονοματεπώνυμα κι όχι αόριστα.

Αν δεν απαντήσει, θα αποδείξει ότι εκτός από αντιπεριφερειάρχης που εκβιάζει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δημάρχων, θα είναι και συκοφάντης αντιπεριφερειάρχης.

Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η κα Δούρου, δεν συμμερίζεται τις μεθόδους και πρακτικές Καραμέρου. Το ίδιο πιστεύουμε ότι ισχύει και για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι ως Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού επιδιώκουμε να έχουμε σχέσεις συνεργασίας με όλους τους θεσμούς του Κράτους, αρκεί οι σχέσεις αυτές να στηρίζονται στην ισοτιμία και την ειλικρίνεια.

Η Αυτοδιοίκηση δεν εκβιάζεται, δεν εκφοβίζεται, δεν απειλείται.

Τέλος, όσον αφορά στην καταπολέμηση της φτώχειας, δεν περιμέναμε ως Αυτοδιοίκηση τον κ. Καραμέρο να μας πει πόσο σοβαρή υπόθεση είναι.  Το γνωρίζουμε καλά ως Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, μέσα από την πετυχημένη λειτουργία 4.500 κοινωνικών δομών σε όλη τη χώρα, με τις οποίες, χωρίς καμία χρηματική ενίσχυση από τις Περιφέρειες, στηρίζουμε καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμους συμπολίτες μας.

Οι Δήμοι δεν περίμεναν τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου για να στηρίξουν τους πολίτες όλα αυτά τα χρόνια. Άλλοι φαίνεται είναι αυτοί που θεωρούν τα χρήματα κίνητρο, «για να ανακαλύψουν» τη φτώχεια και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet