Μελέτη ανάδειξης του πάρκου του Σκοπευτηρίου ενέκρινε το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Μελέτη ανάδειξης του πάρκου του Σκοπευτηρίου ενέκρινε το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής

Την εκπόνηση σειράς μελετών για την ανάδειξη και αξιοποίηση του πάρκου του Σκοπευτηρίου στον Δήμο Καισαριανής ως χώρου ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής ενέκρινε ο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στο πλαίσιο της 35ης συνεδρίασής του, έπειτα από εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνας Κυπριανίδου.

Η μελέτη προϋπολογισμού 190.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη:

«Πρόκειται για έναν εμβληματικό χώρο, που έγινε σύμβολο της ηρωικής αντίστασης ενός λαού ενάντια στη φασιστική κατοχή.

»Η πόλη της Καισαριανής με συνεχόμενους και συστηματικούς αγώνες στους οποίους συμμετείχαν όλα τα μέχρι τώρα Δημοτικά Συμβούλια, οι εργαζόμενοι, οι δημότες και οι φορείς του Δήμου, κατάφεραν να απομακρύνουν την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (ΠΣΕ) από τον χώρο του άλσους. Τον Αύγουστο του 2016 η σημερινή κυβέρνηση παραχώρησε τη χρήση όλου του χώρου του Σκοπευτηρίου, έκτασης 463.946 μ² και των κτηρίων που βρίσκονται εκεί, για 40 χρόνια στον Δήμο Καισαριανής».

Οι μελέτες που θα εκπονηθούν θα αφορούν:

  • Στην αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών μνημειακών χώρων της ευρύτερης περιοχής του Σκοπευτηρίου με εξειδικευμένη δράση αποκατάστασης και ανάδειξης του κτίσματος του «Χαράματος» και του κτιρίου «πρώην γραφειακών χώρων».
  • Ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο του Σκοπευτηρίου και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
  • Τοποθέτηση μηχανολογικών συστημάτων και συστήματος φωτισμού στο Πάρκο του Σκοπευτηρίου υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και υπέρ της ασφαλείας για καταπολέμηση κρουσμάτων βίας, καθώς ο χώρος έχει άμεση γειτνίαση με τα σχολικά συγκροτήματα της Καισαριανής.
  • Διαμόρφωση χώρου άθλησης με στίβο κ.ά. στον χώρο Κ3 όπου τώρα υφίσταται χωμάτινο αυτοσχέδιο γήπεδο και αναβάθμιση των υφισταμένων αθλητικών χώρων καλαθοσφαίρισης.
  • Σήμανση και αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων επίσκεψης.
  • Παρέμβαση αποτελεσματικής σύνδεσης των χώρων του Σκοπευτηρίου με άλλους χώρους του Δήμου Καισαριανής και τους όμορους Δήμους αναδεικνύοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα του ιστορικού αυτού χώρου.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και περιβάλλοντα χώρου.

Η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου τόνισε σχετικά:

«Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός χώρου που, διατηρώντας τον ιστορικό του χαρακτήρα, να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες πολιτών, ενώνοντας το χθες με το σήμερα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet