Ν. Παπαδάκης: Παράνομη η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαραθώνα – Γραμματικού
Περιφέρεια Αττικής

Ν. Παπαδάκης: Παράνομη η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαραθώνα – Γραμματικού

Να σταματήσει άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαραθώνα – Γραμματικού και να συνταχθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ζητεί η παράταξη Αττική – Πράσινη Περιφέρεια.

Για το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Αττική – Πράσινη Περιφέρεια και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Παπαδάκης καταγγέλλει ως παράνομη τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδάκης έκανε την εξής δήλωση:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε, πριν λίγες ημέρες, σε δοκιμαστικές ρίψεις σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα – Γραμματικού. Αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον υποβιβασμό της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου και των όμορων δήμων και χωρίς να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού η υπό εξέταση υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών, η οποία εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη μη συμμόρφωση του έργου με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον λόγο αυτό, η παράταξη Αττική – Πράσινη Περιφέρεια καταγγέλλει ως παράνομη ενέργεια τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαραθώνα – Γραμματικού.

Ζητάμε το άμεσο σταμάτημα των δοκιμαστικών ρίψεων, τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης και τη σύνταξης νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς γειτνιάζει σε περιοχή NATURA 2000, ώστε να επέλθει συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Αν εφαρμοστεί σωστά η ανακύκλωση στην πηγή δεν θα χρειαστεί ο ΧΥΤΑ Γραμματικού και θα υπάρξει και ημερομηνία οριστικού κλεισίματος της χωματερής στη Φυλή».

Ως γνωστόν, κατά την προηγούμενη περιφερειακή θητεία του κ. Σγουρού, η αρχική «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» έκρινε τον χώρο κατάλληλο, αφού απέκρυψε την ύπαρξη δύο ρεμάτων μέσα στον χώρο, υποτίμησε το ενεργό σεισμικό ρήγμα που διατρέχει τον χώρο, παραποίησε τις αποστάσεις του χώρου από τον Ευβοϊκό, αγνόησε την ύπαρξη των στοών των μεταλλείων στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια, προεκλογικά το 2014, η τωρινή περιφερειακή Αρχή της κ. Δούρου είχε επισημάνει, σε όλους τους τόνους, ότι είναι παράνομα χωροθετημένο, αδειοδοτημένο και λειτουργικά απαράδεκτο.

Μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, όμως, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής μη έχοντας ούτε σχέδιο ούτε όραμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συνέταξε Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική που προβλέπει ρητά τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Κατόπιν αναφοράς κατοίκων της περιοχής του Μαραθώνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πραγματοποιήσει επιτόπια διερευνητική αποστολή στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Μαραθώνα – Γραμματικού και έχει εξετάσει ενδελεχώς το θέμα, σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Αναφορών, παρουσία και της Περιφέρειας Αττικής. Το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών κάνει λόγο για έλλειψη συμμόρφωσης του έργου προς τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη για δημόσια διαβούλευση και την ανάγκη για νεα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς γειτνιάζει σε περιοχή NATURA 2000 και ότι όλα τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει το Ταμείο Συνοχής να ζητήσει την επιστροφή στην Ε.Ε. της χρηματοδότησης του έργου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet