Περιφέρεια Αττικής: Με διαφάνεια οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα στη Μάνδρα
Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής: Με διαφάνεια οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα στη Μάνδρα

Τη διαδικασία δημοπράτησης έργων στη Μάνδρα Αττικής, για την αποκατάσταση δομών μετά την καταστροφική πλημμύρα του Νοεμβρίου 2018, φέρνει ως παράδειγμα η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, απαντώντας στον τ. περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό, ο οποίος κάνει λόγο για «σοβαρές καταγγελίες για αδιαφάνεια σε δημοπρατήσεις».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής σημειώνεται:

Με ταχύτητα, διαφάνεια και αξιοπιστία οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα αποκατάστασης στη Μάνδρα Αττικής

Όπως όλοι γνωρίζουν, η καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου στη Μάνδρα, άφησε πίσω της πολλές ανοιχτές πληγές, καθώς και κινδύνους για νέες καταστροφές. Η Περιφέρεια Αττικής παρενέβη αμέσως μέσω των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και διέθεσε δεκάδες μηχανήματα και πόρους επί δύο σχεδόν μήνες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδομών και την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των πολιτών της Μάνδρας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής προώθησε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων που διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και αποτρέπουν την επανάληψη καταστροφών.

Μετά τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών (μάλιστα εντός χρόνου μόλις 3 μηνών), η Περιφέρεια Αττικής προώθησε τις κατά νόμο προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες για τις περιπτώσεις κατεπείγουσας περίστασης και ανωτέρας βίας. Ελπίζουμε ότι δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι όντως συντρέχουν οι λόγοι κατεπείγοντος και ανωτέρας βίας.

Η Περιφέρεια Αττικής εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του νόμου με υψηλό αίσθημα ευθύνης, λόγω του ότι πρόκειται για εξαιρετική περίσταση, η οποία μάλιστα εφαρμόζεται για πρώτη φορά επί των ημερών της παρούσας διοίκησης. Αντί να επιλεγούν λίγες εταιρείες, όπως γινόταν στο παρελθόν, επιλέχθηκαν οι πλέον αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες. Διαμορφώθηκε πίνακας εταιρειών στον οποίο περιλαμβάνονται 22 εταιρείες στη μία περίπτωση και 25 εταιρείες στην άλλη. Ο κατάλογος διαμορφώθηκε με υπηρεσιακά κριτήρια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς ουδεμία παρέμβαση της διοίκησης και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής. Εν συνεχεία, κατόπιν δημόσιας ανακοίνωσης, διενεργήθηκε κλήρωση μεταξύ των εταιρειών αυτών, μέσω ηλεκτρονικού προγράμματος, και προέκυψαν επτά εταιρείες οι οποίες εκλήθησαν να υποβάλουν προσφορά. Και μάλιστα η προσφορά υποβάλλεται ηλεκτρονικά –είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Όλα τα παραπάνω, τα οποία δεν απορρέουν από κάποια νομική υποχρέωση, δείχνουν ότι η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε, με δική της πρωτοβουλία, μια διαδικασία η οποία συνδυάζει την ταχύτητα με τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Το γεγονός δε ότι ορισμένες εταιρείες δεν γνώριζαν καν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες των υπό πρόσκληση εταιρειών, δείχνει το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ορισμένοι εργολάβοι, ασκούν κριτική στις διαφανείς αυτές διαδικασίες και επιδίδονται σε συντεχνιακές ανακοινώσεις. Παρατηρούμε όμως ότι δεν προτείνουν καμιά άλλη διαδικασία, που θα μπορούσε να προωθηθεί. Ουδεμία. Κι επειδή κάνουν κριτική χωρίς να προτείνουν κυριολεκτικά το παραμικρό, μας κάνουν να σκεφθούμε μήπως νοσταλγούν παλιότερες εποχές όπου δουλειές κανονίζονταν και μοιράζονταν με αδιαφανείς διαδικασίες και με μονοψήφια ποσοστά έκπτωσης -και για ορισμένες από τις οποίες έχει επιληφθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν νοσταλγούν τέτοιες εποχές, θα τους απογοητεύσουμε.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει πλέον δημιουργήσει νέα δεδομένα στις δημόσιες συμβάσεις, με ηλεκτρονικές διαδικασίες, με υψηλά ποσοστά έκπτωσης και με υγιή ανταγωνισμό. Εξοικονομώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Με αίσθημα ευθύνης προωθούμε τις διαδικασίες για τα έργα αποκατάστασης στη Μάνδρα. Δεσμευόμαστε ότι εντός ολίγων εβδομάδων τα έργα θα ξεκινήσουν. Και το σημαντικότερο: σε λίγους μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί, έργα που έμεναν για δεκαετίες στα συρτάρια και δεν αποτελούσαν προτεραιότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων και διοικήσεων της Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet