Β. Γιαννακόπουλος: Τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας μένουν όσο τα στόματα σιωπούν
Κοινωνία

Β. Γιαννακόπουλος: Τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας μένουν όσο τα στόματα σιωπούν

Άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία διοργανώθηκε από το παράρτημα της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών στου Ζωγράφου και τον τοπικό Σύλλογος Αρκάδων, στην οποία συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Βασίλης Γιαννακόπουλος, εκπροσωπώντας την  Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

Η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μακρή αναφέρθηκε στο διαχρονικό αυτό φαινόμενο που δυστυχώς διογκώνεται χωρίς να διακρίνει κοινωνικές τάξεις. Η ομιλήτρια ανέλυσε εμπεριστατωμένα την ενδοοικογενειακή κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική κ.ά.), εξήγησε πώς ξεκινά και ποιες οι πρώτες ενδείξεις, αλλά και πώς μπορεί να αποτραπεί ή να αντιμετωπιστεί κάθε μορφής βίας που εκδηλώνεται εντός της οικογένειας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η περιφερειακή αρχή, με ιδιαίτερη ευαισθησία, στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια που έχει στο επίκεντρό της την πρόληψη και την προστασία θυμάτων βίας». Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συνυπογράψει μαζί με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Ιδρυτική πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας», χρηματοδοτεί δομές στήριξης και φιλοξενίας ατόμων που έχουν υποστεί κακοποίηση, ενώ μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1110 παρέχει υποστήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά.

«Είναι επιτακτική ανάγκη», σημείωσε ο Β. Γιαννακόπουλος, «να αναπτύξουμε ως κοινωνία μια ισχυρή ασπίδα προστασίας και προπαντός να σπάσει η σιωπή. Γιατί είναι κοινή παραδοχή ότι όσο η κακοποίηση παραμένει μυστικό ή ταμπού τα σημάδια της βίας θα μένουν και το φαινόμενο θα διαιωνίζεται». Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, είναι σωστή και απολύτως αναγκαία η επικείμενη νομοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογής «Κουμπί Πανικού» (panic button) στα κινητά τηλέφωνα προκειμένου να ειδοποιείται με γραπτό μήνυμα (sms) η Αστυνομία όταν εκδηλώνονται περιστατικά οικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για τη πρωτοβουλία τόσο στην πρόεδρο της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών Μαρία Γιαννίρη, όσο και στην πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος Ζωγράφου Τόνια Καλύβα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, ο τέως δήμαρχος Γιάννης Καζάκος, οι αντιδήμαρχοι Ρένα Χαλκιαδάκη, Δημοσθένης Μπουλούκος και Λάμπρος Καλαρρύτης, καθώς και τέως και νυν δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet