Για κοινές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων και εξαρτήσεων συζήτησαν Γ. Πατούλης και Ζ. Ράπτη
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Για κοινές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων και εξαρτήσεων συζήτησαν Γ. Πατούλης και Ζ. Ράπτη

Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δομηθεί μία συνεργασία με στόχο τη δρομολόγηση κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων που θα έχουν ως αντικείμενο την προάσπιση και προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών, αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αλλά και στη μετα-covid εποχή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Ράπτη, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Στη συζήτηση μετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Αθ. Βαθιώτης, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Ι. Σελίμης και ο διευθυντής του γραφείου της κ. Ράπτη, Π. Τσίγγανος.

Η κ. Ράπτη υπογράμμισε τη σημασία αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων ψυχικής υγείας αυτήν τη δύσκολη περίοδο, για όλον τον γενικό πληθυσμό με έμφαση σε νέους και εφήβους, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη ενίσχυση των σχετικών δομών, αλλά και διεύρυνσης των προγραμμάτων υποστήριξης των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικά νοσήματα και εξαρτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και εξάροντας τη συμβολή του περιφερειάρχη σε θέματα που άπτονται της πρόληψης υγείας, τόνισε τη χρησιμότητα διαμόρφωσης μίας συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε πως αυτήν την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας η Περιφέρεια επενδύει σε ανθρωποκεντρικές πολιτικές, με έμφαση στην αντιμετώπιση και διαχείριση ζητημάτων ψυχικής υγείας των πολιτών, τα οποία όπως ανέφερε έχουν πολλαπλασιαστεί και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ειδικά στη μετά-covid εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο και επικαλούμενος τα προγράμματα προαγωγής υγείας που είναι ήδη σε εξέλιξη, μέσα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, τα οποία, όπως ανέφερε έχουν αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και για ψυχικές νόσους, όπως είναι η κατάθλιψη και το Aλτσχάιμερ διατύπωσε τη βούλησή του να δομηθεί μία συνεργασία με την κ. Ράπτη, αξιοποιώντας πόρους και από το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων που ήδη τρέχουν αλλά και νέων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της διοίκησης της Περιφέρειας να ενισχύσει το προσωπικό της Περιφέρειας με περισσότερους ψυχολόγους, λόγω της παρούσας συγκυρίας, αλλά και στις σημαντικές υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχονται όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110 της Περιφέρειας και του ΙΣΑ. 

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Ράπτη δήλωσε:

«Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία σήμερα με τον περιφερειάρχη Αττικής τον κ. Πατούλη. Αποφασίσαμε να έχουμε στενή, καθημερινή επαφή με τα επιτελεία μας, προκειμένου να συνάψουμε σύμφωνο συνεργασίας στα ζητήματα της ψυχικής υγείας, που απασχολούν τον γενικό πληθυσμό, καθώς η ψυχική υγεία αποτελεί μία δεύτερη πανδημία, μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Είμαι βέβαια ότι και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε να ανακοινώσουμε και συγκεκριμένες δράσεις, κοινές δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσουμε το μέσα από το διάστημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης ανέφερε:

«Σήμερα με την υφυπουργό την κ. Ζωή Ράπτη, αρμόδια για την ψυχική υγεία κάναμε μία γόνιμη συνάντηση για το πώς θα αναλάβουμε κοινές δράσεις, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, αλλά και το πως θα μπορέσουμε μέσα από προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής, να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε πολλά ζητήματα που σχετίζονται με διατροφικά προβλήματα, εξαρτήσεις, το Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη και μία σειρά άλλων ζητημάτων, που άπτονται προφανώς των ψυχικών νοσημάτων.

»Σε συνεργασία με το υπ. Υγείας θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πολιτικές προάσπισης της ψυχικής υγείας των πολιτών, που αυτή την εποχή είναι προτεραιότητα, αλλά και με το βλέμμα μας στραμμένο στη μετά-covid εποχή».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet