Γ. Πατούλης: Οι δήμαρχοι και των 66 Δήμων είναι οι συνεργάτες μας για να πάμε ψηλά την Αττική
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Οι δήμαρχοι και των 66 Δήμων είναι οι συνεργάτες μας για να πάμε ψηλά την Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και υγειονομική συγκυρία, υλοποιεί ένα πρόγραμμα τεχνικών έργων που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα αυτό, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές δυνατότητες».

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν για να τις καλύψουμε άμεσα όλες. Για να καλυφθούν χρειαζόμαστε πάνω από 6 δισ. ευρώ, αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά. Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δουλεύουμε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους

Και η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζει ως εξής:

«Όμως δεν θα κρυφτούμε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.
  • Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.
  • Διεκδικούμε από το υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών πρόσθετους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
  • Έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρειά μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

»Το στοίχημα που πρέπει να δώσουμε την επόμενη περίοδο είναι το πώς θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που θα έχουμε στη διάθεση μας, κι όχι αν θα έχουμε πόρους. Αυτούς θα τους έχουμε, γιατί ήδη γίνεται συστηματική δουλειά σε αυτό το επίπεδο.

»Μέσα από την ευγενή άμιλλα μεταξύ των Δήμων της Αττικής, κερδισμένοι θα είναι οι Δήμοι που θα διαθέτουν ώριμες μελέτες για έργα, γι’ αυτό πρέπει από τώρα όλοι να προετοιμάζονται».

Ισχυρή δέσμευση του περιφερειάρχη Αττικής για έργα στον Δήμο Αμαρουσίου

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου, θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα θητεία της σειρά από αναγκαία έργα στο Μαρούσι. Έργα για τα οποία έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προεργασία και προετοιμασία τα προηγούμενα χρόνια, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο μελετών, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι αποτελεί προσωπική δέσμευση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και η ολοκλήρωση του έργου της διευθέτησης του Ρέματος Σαπφούς, τα έργα ομβρίων για τις Π.Ε. του κέντρου, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Φιλοθέης και των Αναβρύτων, αλλά και η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο Κτήμα Καρέλλα.

Επίσης, υπάρχει η ισχυρή βούληση να χρηματοδοτηθούν στο Μαρούσι, όπως και σε όλους τους Δήμους της Αττικής κι άλλα έργα, εφόσον κατατεθούν ώριμες μελέτες.

Με διάλογο και συνεργασία με τους Δήμους, θα πάμε την Αττική ψηλά

«Η σημερινή διοίκηση της Αττικής σέβεται τις ανάγκες όλων των Δήμων και τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία και ειλικρίνεια. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους δημάρχους σε “καλά” και “κακά” παιδιά, σε κομματικά αρεστούς ή κομματικά αντίθετους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής, η οποία καταλήγει ως εξής:

«Για τη σημερινή διοίκηση όλοι οι δήμαρχοι, και των 66 Δήμων, είναι συνεργάτες με τους οποίους υπηρετούμε έναν κοινό στόχο. Να πάμε την Αττική ψηλά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet