Δύναμη Ζωής: Το έργο επέκτασης του νότιου προβλήτα στο λιμάνι δεν είναι απλώς ένα εσωτερικό θέμα του Πειραιά
Κοινωνία

Δύναμη Ζωής: Το έργο επέκτασης του νότιου προβλήτα στο λιμάνι δεν είναι απλώς ένα εσωτερικό θέμα του Πειραιά

Απαντώντας στην Περιφέρεια Αττικής, η περιφερειακή παράταξη Δύναμη Ζωής σημειώνει ότι «το έργο επέκτασης του νότιου προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά, δεν είναι απλώς ένα εσωτερικό θέμα του Πειραιά», αλλά «είναι ζήτημα υψίστης σημασίας, υπερτοπικού χαρακτήρα, που άπτεται της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας και υπερβαίνει μικροπαραταξιακές και προσωπικές στρατηγικές».

Όπως συνεχίζει η παράταξη «το ζήτημα αφορά τη θέση της Ελλάδος στο γεωπολιτικό σύστημα της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, ενώ σχετίζεται και με τον ρόλο της ως πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβάλλει διαχείριση με αίσθηση ευθύνης για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Η διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής λειτούργησε πάντα με αυτόν τον γνώμονα και για αυτό και επιλέξαμε σειρά σημαντικών επενδύσεων στον Πειραιά, από έργα υποδομής ως την Ηετιώνεια Πύλη, προτάσσοντας πάντα το δημόσιο συμφέρον».

Στο πλαίσιο αυτό τα σημερινά διλήμματα του τύπου «ανάπτυξη ή περιβάλλον» είναι ψευδή και αποπροσανατολίζουν, σημειώνει η παράταξη για να προσθέσει ότι «για την ανάπτυξη του τόπου επιβάλλονται επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, το Σύνταγμα της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτές είναι οι επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη που απαιτεί το μέλλον των παιδιών μας».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «στην κατεύθυνση των ασφαλιστικών δικλείδων υπέρ του περιβάλλοντος, λειτουργούν οι αδειοδοτήσεις των σχετικών έργων όπως το συγκεκριμένο -είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το ζήτημα του κινδύνου των τοξικών ιζημάτων στον βυθό του λιμανιού του Πειραιά που αποκαλύφθηκε λόγω της κατάθεσης από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μόλις τον περασμένο Νοέμβριο», ενώ προστίθεται ότι «δεν αποτελούν “εμπόδια”, “προσκόμματα” ή αφορμές για μικροπολιτική, όπως δυστυχώς φάνηκε από την τελευταία ανακοίνωση του περιφερειάρχη».

Και η Δύναμη Ζωής συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της:

«Σήμερα λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να λάβει μια σημαντική απόφαση.

»Καλείται η διοίκηση της Περιφέρειας να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων έτσι ώστε ένα ύψιστης εθνικής σημασίας έργο για τον τόπο να υλοποιηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον, τους νόμους, τους εργαζόμενους. Όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία.

»Καλούμε να υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τους όρους και τις προτάσεις της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Πειραιά για αναθεώρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ και μετασχηματισμό της σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

»Θα επιτελέσει έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλώντας πλέον την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

»Εν κατακλείδι, σήμερα, με δεδομένους τους στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη στρατηγική της νέας Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης, η χώρα μας δεν μπορεί να πορεύεται με λογικές δεκαετίας του 1950 και με πρόσχημα την ύφεση να προωθεί μια ψευδεπίγραφη “ανάπτυξη”, ναρκοθετώντας τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Το τίμημα αυτών των λογικών είναι υψηλό και δυστυχώς οι πρόσφατες εθνικές τραγωδίες έφεραν τη σφραγίδα του. Πλέον κανείς δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια. Το συγκεκριμένο έργο πρέπει να προχωρήσει με εκείνους τους όρους που δεν θα απειλούν την υγεία των παιδιών μας. Είναι ώρες ευθύνης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet