Εγκαινιάστηκε το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας παρουσία του Ν. Χαρδαλιά
Κοινωνία

Εγκαινιάστηκε το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας παρουσία του Ν. Χαρδαλιά

Εγκαινιάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας (ΚΕΛ Κ-Π), παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, από τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Γιώργο Στεργίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Χάρη Σαχίνη. Το παρών στην τελετή εγκαινίων έδωσαν ακόμα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας Κ/Ξ ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΑΑΓΗΣ ΑΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το μακρόπνοο αυτό έργο, προϋπολογισμού 112,9 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε μέσα από την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής με Φορέα Λειτουργίας την ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων φορέων και του Δήμου Κρωπίας.

«Το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για την Ανατολική Αττική», επεσήμανε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικιστικά και οικονομικά περιοχές της χώρας μας, που αλλάζει με έργα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον και τις θάλασσες της ευρύτερης περιοχής, με έργα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς της».

 Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η λειτουργία της μονάδας, η οποία «εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα» αποτελεί τμήμα των μεγάλων έργων που υλοποιεί στην περιοχή η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους δήμους, στο πλαίσιο «μιας ισχυρής συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής». Στα έργα αυτά, που όπως είπε, «αναδεικνύουν την προτεραιότητα μας να δημιουργήσουμε μια πράσινη και ανθρώπινη Αττική» συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία τριών νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και περισσότερων από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή.

⁠Η λειτουργία του ΚΕΛ – ΚΠ έρχεται να δώσει λύση σε ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής, που χρονίζει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πέραν από τους δύο Δήμους (Κορωπίου – Παιανίας), από το ΚΕΛ – ΚΠ εξυπηρετούνται επιπροσθέτως οι οικισμοί Γλυκά Νερά, Νότια Παλλήνη και Κάντζα, καθώς και η παραλιακή ζώνη των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού. Συνολικά, έως το 2049, αναμένεται να εξυπηρετούνται 125.000 κάτοικοι.

Το υδάτινο παράγωγο από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων μπορεί άμεσα να διατεθεί για την άρδευση των παρακείμενων περιαστικών καλλιεργειών στην πεδιάδα των Μεσογείων, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία υδάτινων πόρων και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

⁠Παράλληλα, προωθείται η υλοποίηση ενός εκτεταμένου δικτύου αποχέτευσης στην Νοτιοανατολική Αττική, το οποίο θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, ενώ θα μειώσει τα πρόστιμα που καταβάλλονται λόγω ανυπαρξίας σύνδεσης με κεντρικό σύστημα αποχέτευσης.

Επισημαίνεται πως συνολικά τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλη την Ανατολική Αττική, είναι προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) – ποσό που, μαζί με το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, υπερβαίνει το μισό δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet