Νέα έργα στη Σαλαμίνα από την Περιφέρεια Αττικής
Κοινωνία

Νέα έργα στη Σαλαμίνα από την Περιφέρεια Αττικής

Το έργο της «Ψηφιακής ανάδειξης της Σαλαμίνας μέσω παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτιστικού της αποθέματος με χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών συστημάτων», που στεγάζεται στην Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμπελακίων «Μαρία Καντάρη», εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του δημάρχου Σαλαμίνας Γιώργου Παναγόπουλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 920.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020, και αποτελείται μεταξύ άλλων από ένα Ψηφιακό Πάρκο Πολιτισμού στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του νησιού κατά την αρχαιότητα (Σπήλαιο Ευριπίδη, Πλάκα της Σαλαμίνας, Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αρχαία μνημεία κ.ά.), κατά τη διάρκεια των νεότερων χρόνων και στη σύγχρονη εποχή, ως τόπος προορισμού για τον επισκέπτη, συμπεριλαμβανομένου και σχετικού ντοκιμαντέρ. Αφορά, επίσης, την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών που αφορούν τη νήσο καθώς και την δημιουργία σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (διαθέσιμη για iOS και Android).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε σχετικά: «Η Σαλαμίνα κατέχει έναν ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας, με κορυφαίο γεγονός τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Με αυτή την ψηφιακή ανάδειξη, όχι μόνο τιμούμε το ένδοξο παρελθόν, αλλά παράλληλα δίνουμε την ευκαιρία στις νέες γενιές να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού μας πλούτου, με στόχο την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Στηρίζουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες που φέρνουν κοντά το παρελθόν με το παρόν και ανοίγουν νέους δρόμους για το μέλλον».

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε το μεικτό Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Άγιος Συμεών», συνολικής δυναμικότητας 35 ατόμων, το οποίο στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής μέσω χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Αττική», συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Σαλαμίνας Γιώργο Παναγόπουλο, την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών και Παιδείας και πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Φίλων ΑμεΑ Σαλαμίνας Γιούλη Καλιότσου – Κανάρη και τον διευθυντή της Δομής Γιάννη Σπηλιόπουλο.

Η Δομή ιδρύθηκε το 1992 με σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς τα κηδεμονευόμενα Άτομα με Αναπηρία της Σαλαμίνας και των όμορων Δήμων. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης: «Οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κοινότητα και συμβάλλουν ουσιαστικά στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Ως Περιφέρεια έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι κανένας δεν πρόκειται να μείνει μόνος του στην κοινωνία. Στηρίζουμε κάθε ενέργεια που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ισότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι εργάζονται καθημερινά στο Κέντρο «Άγιος Συμεών» για την αφοσίωση και την αγάπη με την οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους».

Από την Περιφέρειας Αττικής στον Δήμο Σαλαμίνας έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.937.000 ευρώ και εκτελούνται άλλα έξι συνολικού προϋπολογισμού 4.802.810 ευρώ. Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί:

  • Η κατασκευή αγωγών ομβρίων στον Δήμος Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 2.142.000 ευρώ).
  • Η συντήρηση, αναβάθμιση και βελτίωση του Κέντρου Νεότητας Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 460.000 ευρώ).
  • Η δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 920.000ευρώ).
  • Η Βιβλιοθήκη Αμπελακίων (προϋπολογισμού 415.000 ευρώ).

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

  • Συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών χώρων στην Σαλαμίνα (προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ).
  • Εκπόνηση τεχνικογεωλογικής μελέτης κατολισθητικών φαινομένων στις περιοχές Πόρτο Φίνο, Κακή Βίγλα κ.λπ. (προϋπολογισμού 165.000 ευρώ).
  • Έργα οδοποιίας Δήμου Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ).
  • Μελέτη σκοπιμότητας και προέγκριση χωροθέτησης για την κατασκευή λιμενίσκου σκαφών αναψυχής Ν. Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 74.000 ευρώ).
  • Οριοθέτηση ρεμάτων Νήσου Σαλαμίνας (προϋπολογισμού 748.810 ευρώ).
  • Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (προϋπολογισμού 615.000 ευρώ).

Στην επίσκεψή του στη Σαλαμίνα, τον περιφερειάρχη Αττικής συνόδευσαν η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Έλενα Ράπτη, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Αττική» Δημήτρης Δρόσης και ο διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργος Χαλκιάς.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet