Περιφέρεια Αττικής: Η Α’ φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2021 οριστικά και αμετάκλητα
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Περιφέρεια Αττικής: Η Α’ φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2021 οριστικά και αμετάκλητα

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου, που αφορά στην ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής (13/1) συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη συζήτηση αυτήν, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης του έργου και ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που παρέλαβε η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας.  

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των δημάρχων Καλλιθέας, Δ. Κάρναβου, Μοσχάτου-Ταύρου, Α. Ευθυμίου, του πρώην υπουργού Ν. Σηφουνάκη και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων και φορέων.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, η περιφερειακή αρχή αναφέρει:

Εμβληματικό έργο για τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου

Η ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου αποτελεί ένα εμβληματικό έργο το οποίο βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Με τέσσερα συγκεκριμένα βήματα και πρωτοβουλίες το έργο προχωρά, παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία τους τελευταίους 11 μήνες.

 1. Όλο αυτό το διάστημα επιλύονται προβλήματα που άφησε «κληρονομιά» ο πρόχειρος σχεδιασμός της προηγούμενης περιφερειακής αρχής .
 2. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων, που δεν είχαν εξασφαλιστεί εξαρχής, για να γίνει πράξη η υλοποίηση της Β’ φάσης του έργου.
 3. Σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο πλάνο για τη διαχείριση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, όταν το έργο ολοκληρωθεί, που δεν είχε εξαρχής εκπονηθεί.
 4. Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του χώρου που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης.

Με συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών,  απαντούμε σε όλους εκείνους που διακινούν ανυπόστατες φήμες και ψέματα αλλά είναι εκείνοι που ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα.

Στις αρχές του 2021 η ολοκλήρωση της Α’ φάσης

Εξασφαλίζονται πόροι για το επόμενο στάδιο του έργου

Ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε πως η Α’ φάση θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2021. Μαζί με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες Νότιου Τομέα, Δ. Νάνου, Οικονομικών, Ν. Πέππα και τον διευθυντή Τεχνικών Έργων Περ. Αττικής, Αλ. Καλογερόπουλο, παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου.

Συγκεκριμένα, επισήμαναν τα παρακάτω:

 • Το φυσικό αντικείμενο της πρώτης φάσης έχει εκτελεστεί σε ποσοστό περίπου 85% (το έργο μαζί με τις συμπληρωματικές συμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν).
 • Η αρχική σύμβαση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 73.045.305,24 ευρώ (με το ΦΠΑ) ενώ υπήρξαν και τρεις  συμπληρωματικές συμβάσεις, η 1η με το ποσό των 6.313.080,41 ευρώ, η 2η με το ποσό των 22.580.000,00 ευρώ και η 3η συμπληρωματική σύμβαση με το ποσό των 7.626.000,00 ευρώ.
 • Συνολικά έχουν δοθεί 6 παρατάσεις και η πρώτη φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου 2021

Όσον αφορά στη Β’ φάση της Ανάπλασης, αυτή προβλέπει:

 • Τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της (σε έκταση περίπου 600 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με περισσότερα από 22.000 δέντρα και θάμνους).
 • Την κατασκευή δικτύων άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, καθώς και διαδρομών για πεζούς και ποδήλατα.
 • Την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων.
 • Την κατασκευή γραμμικών κτηρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών, με πρόβλεψη χρήσεων εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής

Δέσμευση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής αστικής ανάπλασης, ο χώρος θα παραμείνει κοινόχρηστος.

Όσοι διακινούν σενάρια περί δήθεν αλλαγής του Προεδρικού Διατάγματος, λένε ψέματα και παραπληροφορούν τους πολίτες. Το Φαληρικό Μέτωπο ανήκει σε όλους τους πολίτες της Αττικής.

Χρήματα δεν είχαν διασφαλιστεί από την προηγούμενη διοίκηση

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Β’ Φάση της Ανάπλασης

Με δεδομένο ότι το έργο ξεκίνησε το 2017 χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολο του, μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας διοίκησης της Περιφέρειας ήταν η εξεύρεση πόρων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή εκτέλεση του, αλλά και την μετέπειτα λειτουργία του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου που θα δημιουργηθεί, καθώς και τη συντήρηση του πάρκου.

Παρά τα όσα αναληθή υποστηρίζονται από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ότι δήθεν υπήρχαν εξασφαλισμένοι πόροι από την Περιφέρεια, αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και αν διαθέταμε το σύνολο των πόρων για έργα της Περιφέρειας Αττικής για την ολοκλήρωση του έργου, αυτά δεν θα επαρκούσαν. Ενώ θα είμασταν αναγκασμένοι δεσμεύοντας τα χρήματα αυτά, να μην εκτελέσουμε σχεδόν κανένα άλλο έργο στους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, διερευνήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι δυνατότητες χρηματοδότησηςαπό το Ταμείο Εθνικής Ανασυγκρότησης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΕ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η απόφαση για πρόσληψη οικονομικού/νομικού συμβούλου

Για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου κρίθηκε ότι είναι αναγκαίο να ανατεθεί σε σύμβουλο η διερεύνηση των πλέον ενδεικνυόμενων λύσεων. Ο σύμβουλος κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου:

 • Nα υποστηρίξει νομικό, οικονομικά και τεχνικά το εγχείρημα για την εξεύρεση πόρων από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης (ΕΤΕΠ, ΕΣΠΑ, ίδιοι πόροι, Ταμείο Εθνικής Ανασυγκρότησης).
 • Να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης οικονομικής και οργανωτικής φύσεως.
 • Να υποστηρίξει τη βέλτιστη οργάνωση της διαδικασίας στην Περιφέρεια Αττικής για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
 • Να παρέχει υποστήριξη στη διαδικασία δημοπράτησης καθώς και στο σχέδιο για την αξιοποίηση και την λειτουργική βιωσιμότητα του πάρκου μετά την κατασκευαστική ολοκλήρωσή του.
 • Να κάνει την ανάλυση κόστους-οφέλους για το όλο εγχείρημα (κατασκευή και λειτουργία).

Το δυνητικό χρονοδιάγραμμα για τη Β’ φάση

 • Μέσα στον Ιανουάριο του 2021 να οριστεί ανάδοχος νομικός-οικονομικός σύμβουλος.
 • Τον Μάρτιο με Απρίλιο να επιλεγεί ο τρόπος δημοπράτησης του έργου.
 • Το Α’ εξάμηνο 2021 να γίνει η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, η εξασφάλιση χρηματοδότησης καθώς και η διενέργεια του διαγωνισμού.
 • Στόχος να έχει ολοκληρωθεί το έργο  το Α’ εξάμηνο 2024.

Το έργο ανήκει σε όλους τους πολίτες της Αττικής

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ξεκαθάρισε ότι το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου «είναι μια παρέμβαση που δεν αφορά μόνον τους Δήμους της περιοχής, αλλά τους πολίτες όλου του Λεκανοπεδίου. Γι’ αυτό όλες μας οι ενέργειες υπηρετούν έναν και μόνο στόχο την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του συνόλου της παρέμβασης, με την ταυτόχρονη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πολιτών σε όλους τους χώρους του παραλιακού μετώπου. Ξεκαθαρίζουμε ότι:

 1. Δεν υπάρχει κανένας νέος σχεδιασμός όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, όπως ανακριβώς αναφέρεται. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας ποτέ δεν έθεσε ζήτημα αλλαγής των χρήσεων γης και των όρων δόμησης που προβλέπονται στο Π.Δ. 443/6-12-2013.
 2. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Α’ φάσης, μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις της πανδημίας.
 3. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της Α’ φάσης κατασκευής του έργου και τη δημοπράτηση της επόμενης φάσης, αναζητούμε κι ένα βιώσιμο, σε βάθος δεκαετιών, μοντέλο διαχείρισης της παρέμβασης, αφού δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη στον αρχικό σχεδιασμό εκτέλεσης της μεγαλύτερης αστικής παρέμβασης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. 
 4. Τα προϊόντα εκσκαφής, που σήμερα εμποδίζουν την οπτική πρόσβαση στη θάλασσα, θα αξιοποιηθούν, σύμφωνα με την υφιστάμενη μελέτη, για την ολοκλήρωση της έργων ανάπλασης της Β’  φάσης.
 5. Η διαμόρφωση του χώρου θα γίνει με βάση το εγκεκριμένο masterplan του έργου, σε κάθε όμως περίπτωση θα διασφαλιστεί η κατασκευή και λειτουργία ενός δημόσιου, ελεύθερου και ανοιχτού στους πολίτες πάρκου, η βιωσιμότητα του οποίου θα είναι εξασφαλισμένη».

Απαντήσεις στα αιτήματα των Δήμων Μοσχάτου-Ταύρου και Καλλιθέας.

Από τις διευκρινήσεις και δεσμεύσεις που δόθηκαν από τον περιφερειάρχη Αττικής, εξαλείφθηκε το σύνολο των ζητημάτων που είχαν θέσει  από τον περασμένο Νοέμβριο με κοινό ψήφισμά τους οι συγκεκριμένοι Δήμοι και οι δημοτικές τους παρατάξεις, ενώ το ψήφισμα που προτάθηκε από την παράταξη Δύναμη Ζωής, σε βάρος των χειρισμών της σημερινής διοίκησης, πάνω στην πορεία υλοποίησης του έργου, δεν έτυχε υποστήριξης από καμία άλλη παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet