Ρ. Δούρου: Όχι στο οικολογικό πραξικόπημα του κ. Χατζηδάκη σε βάρος της Αττικής μας
Κοινωνία

Ρ. Δούρου: Όχι στο οικολογικό πραξικόπημα του κ. Χατζηδάκη σε βάρος της Αττικής μας

Την άμεση απόσυρση του «αντιδημοκρατικού, αντισυνταγματικού, αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που τραυματίζει την Αττική όπως και όλη τη χώρα», ζήτησε η επικεφαλής της «Δύναμης Ζωής», Ρένα Δούρου, κατά την ομιλία της στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη χθεσινή (4/5) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα, που είχε προτείνει η περιφερειακή παράταξη.

«Σήμερα η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιεί ένα οικολογικό πραξικόπημα» είπε η Ρ. Δούρου, επισημαίνοντας ότι η «η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε αυτό το πραξικόπημα που επιχειρεί να την περιθωριοποιήσει, να την απαξιώσει, να τη χειραγωγήσει”. Η ίδια κάλεσε τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, να «απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το καταστροφικό νομοσχέδιο”, και «να αποδείξει αν πράγματι πιστεύει όσα έλεγε ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, περί της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας της Αυτοδιοίκησης».

Περιβαλλοντικό έγκλημα η κατάργηση των φορέων Πάρνηθας και του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα

Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου απαρίθμησε τα «περιβαλλοντικά εγκλήματα σε βάρος της Αττικής», αναφερόμενη καταρχήν στην κατάργηση, «με ανυπολόγιστες συνέπειες», των Φορέων της Πάρνηθας και του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής. «Μπορούμε να υποδείξουμε στον κ. περιφερειάρχη έναν τρόπο προστασίας αυτής της μοναδικής περιοχής natura: να ζητήσετε εδώ και τώρα από την ομογάλακτη κυβέρνησή σας, να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα, γιατί το αφήνει, μαζί με την Πάρνηθα, όπως και όλες τις προστατευόμενες περιοχές, απροστάτευτο», είπε χαρακτηριστικά η ίδια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «αίτημα που εναρμονίζεται με τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ε.Ε., που δίνουν τεράστια έμφαση στις περιοχές natura, μέσα από σειρά προγραμμάτων και δράσεων, στα οποία η “Δύναμη Ζωής”, ως διοίκηση, μετείχε, στήριζε, υλοποιούσε».

«Διαφορετικά κ. Πατούλη θα είσαστε συνυπεύθυνος για την καταστροφή των αναντικατάστατων “μικρών παραδείσων” της φύσης στην Αττική μας» σημείωσε η Ρ. Δούρου.

Ανοίγει «κερκόπορτα» ακύρωσης κατακτήσεων δημόσιων χώρων πρασίνου

Στη συνέχεια στηλίτευσε την παράταση διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων μέχρι και τα 21 χρόνια, εξηγώντας ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικά η δυνατότητα επανελέγχου και εκ νέου αξιολόγησης, υπό το φως νέων συνθηκών, επιστημονικών γνώσεων αλλά και ευρύτερων αλλαγών, για μια σειρά βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, χημικών και διαχείρισης αποβλήτων κ.ά., σε περιοχές όπως για παράδειγμα στον Πειραιά. «Ανοίγει η “κερκόπορτα” για νέες παρατάσεις στη λειτουργία επικίνδυνων εγκαταστάσεων μέσα στον αστικό ιστό, κινδυνεύουν οι κατακτήσεις των κοινών μας αγώνων για νέους χώρους πρασίνου, δημόσιους και ελεύθερους, για νέα αποκεντρωμένη διαχείριση των αποβλήτων», σημείωσε η ίδια.

Στον αέρα οι χωροθετήσεις των ΣΜΑ, σύμφωνα με την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

«Το νομοσχέδιο λειτουργεί ως τροχοπέδη και στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής», συνέχισε η ίδια, παρατηρώντας ότι ενώ θα έπρεπε λόγω ύπαρξης μονάδας, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων να είναι ήδη υποχρεωτική και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρ’ όλο που από τον νόμο 4555/2018 προβλεπόταν η οργάνωση και εφαρμογή της χωριστής συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων από τους ΟΤΑ, το νομοσχέδιο μεταθέτει την εφαρμογή του, με το άρθρο 84, στις 31.12.2022, ενισχύοντας την αναβλητικότητα εφαρμογής του προγράμματος από τους ΟΤΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο.

Η Ρ. Δούρου έθεσε και το θέμα της «αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίας χωροθέτησης των ΣΜΑ στην Αττική, με την παράκαμψη των αποφάσεων του ΣτΕ», παραπέμποντας στις σχετικές παρατηρήσεις της Έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. «Οι χωροθετήσεις είναι στον… αέρα, καθώς μπορούν να προσβληθούν ανά πάσα στιγμή εκ νεου στο ΣτΕ», εξήγησε η ίδια, παρατηρώντας ότι πρόκειται για «για κακή νομοθέτηση, χωρίς διάλογο, που δεν λύνει τα προβλήματα και καταλήγει στη διαιώνιση αβεβαιότητας δικαίου σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών».

Το ενδιαφέρον του κ. Χατζηδάκη για το Μάτι εξανεμίστηκε με την άνοδο στην εξουσία

Το ίδιο ισχύει και με τη διάταξη του άρθρου 102 για το Μάτι, με το οποίο «δεν προστατεύεται ούτε το περιβάλλον ούτε στηρίζεται η ανάταξη της πληγείσας περιοχής» σημείωσε η κ. Δούρου. «Μαθητευόμενος μάγος ο κ. Χατζηδάκης ή απλώς επικίνδυνα υποκριτής;” αναρωτήθηκε η ίδια, προσθέτοντας ότι το «ενδιαφέρον του κ. Χατζηδάκη για το Μάτι, εξανεμίστηκε με την άνοδο στην εξουσία». «Υποκριτικό πένθος χθες, όπως υποκριτικό ενδιαφέρον σήμερα», είπε χαρακτηριστικά η Ρ. Δούρου, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη «λογική επικοινωνιακής διαχείρισης και όχι ουσίας». «Ενόψει της έγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού προχωρά σε επικίνδυνες απλοποιήσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος, των γνωμοδοτικών υπηρεσιών, μεταξύ τους και της Δασικής υπηρεσίας», συνέχισε η ίδια.

Τέλος παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο είναι γεμάτο «φωτογραφικές» διατάξεις «που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα όπως για παράδειγμα αυτή που επιτρέπει κατ’ εξαίρεση, στη Ζώνη Α, “περιοχή απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος”, του όρους Αιγάλεω, “χρήση υφισταμένων κτιρίων εκπαιδεύσεως!”».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet