Στο πρώτο ελληνικό NEB Festival με θέμα «eco-δομώντας το μέλλον» ο Γ. Πατούλης
Κοινωνία

Στο πρώτο ελληνικό NEB Festival με θέμα «eco-δομώντας το μέλλον» ο Γ. Πατούλης

Την πεποίθηση πως πρέπει να ενσωματωθεί η οικολογία ως οργανικός τρόπος σκέψης σε κάθε μελλοντικό σχέδιο, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής χαιρετίζοντας  το 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus Ελλάδας που ξεκίνησε χθες (9/6) στο The Ellinikon Experience Park, με θέμα «eco-δομώντας το μέλλον» και διοργανώνεται και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα νέο ετήσιο θεσμό του οποίου ηγείται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το World Human Forum και το Convergences Greece Forum, σε συνεργασία με την ΕΥΖΗΝ.LIFE και με στρατηγικό συνεργάτη τη Lamda Development.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε η πρόεδρος και συν-ιδρύτρια του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Στην έναρξη του φεστιβάλ προβλήθηκε διαδικτυακό μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Εκτός από την κ. Μητσοτάκη, χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς, ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Lamda Development Ο. Αθανασίου. Διαδικτυακό μήνυμα απέστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστας. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, οι ευρωβουλευτές Σ. Κυμπουρόπουλος και Μ. Σπυράκη, ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, και άλλοι.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πατούλης συνεχάρη την κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία και αφού εξέφρασε τη χαρά του που το φεστιβάλ γίνεται στο ELLINIKON EXPERIENCE PARK το οποίο, όπως ανέφερε, σηματοδοτεί το μέλλον μιας εμβληματικής για την Αττική και τη χώρα επένδυση και επισήμανε πως η εποχή μας είναι εποχή μεγάλων μετασχηματισμών, ραγδαίων αλλαγών και έντονων αναταράξεων, ο πυρήνας των οποίων εδράζεται στην εν εξελίξει 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

«Η μεγάλη ιδιαιτερότητα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί με παρόμοιο τρόπο, γιατί πολύ απλά ο πλανήτης σήμερα προσεγγίζει, αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει, τα φυσικά του όρια όσον αφορά το πόση ρύπανση έχει συσσωρευτεί», τόνισε ο περιφερειάρχης και σημείωσε πως για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να οικοδομήσουμε από κοινού ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς και να ενσωματώσουμε την οικολογία ως οργανικό τρόπο σκέψης σε κάθε μελλοντικό σχέδιο.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η διοίκηση της Περιφέρειας υλοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις που είχαν καθυστερήσει για πολλά χρόνια, με κυριότερες τις εξής:

  • ΣΥΛΛΟΓΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ απαλλάσσοντας την Ανατολική Αττική από εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων.
  • Oλοκληρώνεται η Α’ φάση του εμβληματικού έργου του Φαληρικού Όρμου, ένα έργο που κυριολεκτικά δημιουργεί ένα νέο αναβαθμισμένο περιβάλλον που θα βελτιώσει καθοριστικά την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.
  • Τρίτον, υλοποιείται ήδη το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης για ανακυκλώσιμα υλικά και βιοαπόβλητα στην ΕΕ, προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. ευρώ και χρηματοδοτούμενο 100% από το ΕΣΠΑ, εντελώς δωρεάν για δήμους και πολίτες – αναμένουμε αύξηση της ανακύκλωσης τουλάχιστον κατά 50% και σε στενή συνεργασία με τους Δήμους θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του 55% ανακύκλωση το 2025. Έχουμε ήδη πάνω από 100.000 χρήστες της πρωτοποριακής πράσινης κάρτας ανακυκλωτή που καθιερώσαμε μέσω των Κινητών Πράσινων Σημείων. Παράλληλα υλοποιούμε τρεις νέες υποδομές επεξεργασίας απορριμμάτων, τερματίζοντας την απραξία μιας εικοσαετίας και δρομολογώντας τον τερματισμό της ταφής απορριμμάτων.

Τέλος, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε: «Φιλοδοξία μας δεν είναι απλά να μειώσουμε τη ρύπανση και τη ζημιά των οικοσυστημάτων  – έχουμε και την τεχνογνωσία, και την επιμονή και την υπομονή που χρειάζεται για να μετατρέψουμε την Αττική σε πρότυπο πράσινης Περιφέρειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet