Συζήτηση στο ΠΕΣΥ Αττικής για το Πάνειο όρος ζητεί η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή
peripolo.gr
Κοινωνία

Συζήτηση στο ΠΕΣΥ Αττικής για το Πάνειο όρος ζητεί η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης θέματος στη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος κατέθεσε η παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Στο αίτημά της η περιφερειακή παράταξη αναφέρει:

Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος, περιοχή ανάμεσα στα Καλύβια και την Κερατέα.

Η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας ισχύος 0,8 ΜW, με φορέα την ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε., που επιχειρείται, θα συνεχιστεί σύμφωνα με την έγκριση (Απόφαση Αποκεντρωμένης 65373/3900/18/30-1-2019) με την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου ισχύος 24,30 MW, καθώς και των συνοδών έργων αυτού, με 27 ανεμογεννήτριες και εργολάβο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.  

Η πρώτη εταιρεία προσπάθησε να ξεκινήσει τις εργασίες για να εγκαταστήσει την πρώτη ανεμογεννήτρια. Με τις αντιδράσεις των κατοίκων η έναρξη των έργων σταμάτησε. Αντίθετα στο έργο έχουν τοποθετηθεί, με ομόφωνες αποφάσεις τους, και τα δύο Δημοτικά Συμβούλια, τόσο του Δήμου Σαρωνικού όσο και του Δήμου Λαυρεωτικής.

Πέρα από τις γενικότερες ενστάσεις μας, τα προγράμματα ανεμογεννητριών – αιολικών πάρκων έχουν σκανδαλώδεις όρους υπέρ των εταιρειών – επενδυτών που τα αναλαμβάνουν καθώς:

  • Έχουν σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ υψηλότερη κατά τουλάχιστον 25% της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο, διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους επενδυτές.
  • Οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ -οι πολίτες πληρώνουν τις επενδύσεις αυτές από τις οποίες κερδίζουν οι εργολάβοι.
  • Η απόδοση των ΑΠΕ δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
  • Το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι συχνά μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν κάθε άλλο παρά μια «πράσινη εγκατάσταση».
  • Τα προγράμματα δεν δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες μετά τη λήξη της «ζωής τους» (και ούτως ή άλλως τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα).
  • Δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας, με ευθύνη του δημοσίου, ώστε να είναι σε όφελος όλων και να μην αποτελούν «απραχτές» ευκαιρίας για κέρδη των εργολάβων, με αρνητικές εντέλει συνέπειες για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής, με αποκορύφωμα τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, αντιμετωπίζουν τις ανεμογεννήτριες όχι ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ως πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και τους μεγαλοεργολάβους. Με τη σημαία της ανάπτυξης διευκολύνουν την ανάπτυξη ανεξέλεγκτων επενδυτικών σχεδίων σε όλη τη χώρα -ανάμεσα σε αυτά και στο Πάνειο όρος στην Αττική- που απειλούν βουνά και δάση με μόνο κριτήριο το κέρδος.  

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και το Πάνειο όρος επισημαίνουμε ότι πρόκειται για περιοχή προστασίας. Το δάσος στο Πάνειο όρος κάηκε το 2007, κηρύχτηκε αναδασωτέο και με πολύ κόπο, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν φυτευτεί με αναδασώσεις πολλά χιλιάδες δένδρα, μέρος των οποίων θα κινδυνεύσουν από τις εγκαταστάσεις (δρόμοι, βάσεις, εκσκαφές κ.λπ.). Στην περιοχή υπάρχουν χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που θα έπρεπε να ενοποιηθούν και να αναδειχθούν με βάση σχετικές προτάσεις που υπάρχουν. Η περιοχή αποτελεί σημείο-πέρασμα αποδημητικών πουλιών και η πανίδα της γενικότερα θα κινδυνεύσει από τις εγκαταστάσεις.

Η ευρύτερη περιοχή έχει συνεισφέρει αναλογικά σε αιολικό πάρκο και ενέργεια και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί άλλο: υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στη Λαυρεωτική, πέρα από τη μονάδα της ΔΕΗ, και εναέριος αγωγός υπερυψηλής τάσης που περνάει πάνω από τα βουνά.

Το Πάνειο όρος αποτελεί ήδη χώρο αναψυχής και άθλησης των γειτονικών περιοχών: διεξάγονται αθλήματα όπως mountainbike, ανεμόπτερα κ.λπ., ενώ υπάρχει αίτημα για να οργανωθεί ακόμα περισσότερο, με χάραξη διαδρομών, μονοπατιών κ.λπ., που θα καθιστούν το βουνό χώρο αναψυχής, άθλησης και διεξόδου δραστηριοτήτων για τους κατοίκους αλλά και ευρύτερα επισκεπτών εκτός της περιοχής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να στηρίξει το αίτημα των κατοίκων και πλήθους πολιτιστικών και άλλων φορέων και των δύο Δημοτικών Συμβουλίων και:

  • Να βγάλει ψήφισμα με το οποίο να εναντιώνεται στην εγκατάσταση και να συντάσσεται με τις ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.
  • Να αποφασίσει να παρέμβει σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με τους δύο Δήμους και τους τοπικούς φορείς, και να οργανώσει πρόγραμμα χρηματοδότησης των αιτημάτων για τη διαμόρφωση υποδομών αναψυχής και άθλησης, εξαιρετικά ήπιων και απόλυτα προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον, προωθώντας έμπρακτα μια άλλη λογική για τη συνύπαρξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος σε όφελος των κατοίκων. Πόσο μάλλον σε μια περιοχή που είναι επιβαρυμένη με βιομηχανικά πάρκα, το αεροδρόμιο, το εργοστάσιο της ΔΕΗ κ.λπ., σε κοντινή απόσταση.

Ζητάμε να ενταχθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να κληθούν οι Δήμοι και οι φορείς της περιοχής για να τοποθετηθούν.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet