Συντονισμός δράσεων Πολιτείας και Περιφέρειας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Συντονισμός δράσεων Πολιτείας και Περιφέρειας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

Με αντικείμενο το στρατηγικό σχεδιασμό προληπτικών έργων και παρεμβάσεων, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων μεταξύ της Πολιτείας και της Περιφέρειας Αττικής για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χ. Στυλιανίδη, με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Ε. Τουρνάς, ο γ. γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, ο διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ, Δρ. Χ. Κοντοές, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Αλ. Καλογερόπουλος, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόσης, η διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, Μ. Μίσκα, ο διευθυντής Τεχνικών έργων Αν. Αττικής, Γ. Ασπρουλάκης και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον υπουργό και τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας ότι, με δεδομένο το έκτακτο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν εντατικοποιήσει όλες τις παρεμβάσεις αρμοδιότητάς της, όπως είναι οι καθαρισμοί ρεμάτων, οι οποίοι γίνονται σε καθημερινή βάση, με επιμέλεια και επαναλαμβανόμενα όπου απαιτείται, κυρίως σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα, όπως επισήμανε, έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμοί υλοποίησης και των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και των έργων διευθέτησης ομβρίων που ήδη εκτελούνται σε ευρύτατο βαθμό, ενώ παρέδωσε στον κ. Στυλιανίδη, προς ενημέρωσή του, λίστα έργων και μελετών που σχεδιάζονται από την Περιφέρεια, με προεκτίμηση κόστους υλοποίησης για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν, τα οποία, όπως ανέφερε απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συνδράμει τις υπηρεσίες του υπ. Περιβάλλοντος και σε παρεμβάσεις εκτός των αρμοδιοτήτων της, όπως είναι η κατασκευή έργων στο ορεινό τμήμα των ρεμάτων, με την προυπόθεση να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης, μαζί τον κ. Κοντοέ, παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα αποτελέσματα της πρώτης από τις συνολικά έξι μελέτες που θα εκπονηθούν, με ταχεία διαδικασία, και η οποία αφορά τις επιπτώσεις στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών-Αλεποχωρίου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο στο Σχίνο Κορινθίας.

Όπως επισήμανε, η Περιφέρεια στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που έχει υπογράψει με το Αστεροσκοπείο, το ΕΚΠΑ και άλλους επιστημονικούς φορείς, έχει στη διάθεση της ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αποτύπωσης της κατάστασης στις πληγείσες περιοχές, με προτεραιοποίηση κινδύνων, που θα αξιοποιήσει στο έπακρον, προκειμένου να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για την αναλυτική ενημέρωση και του διαμήνυσε ότι θα είναι, μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου και την Περιφέρειας, σε συνεχή συνεργασία. Μάλιστα, με στόχο και τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπουργείων με την Περιφέρεια, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα μία ευρεία διυπουργική σύσκεψη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet