Τιμητικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Τιμητικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ

Την 75η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τίμησε η Περιφέρεια Αττικής, διοργανώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις, προσαρμοσμένες στα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω της πανδημίας.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 24/10, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη και του συντονιστή του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, Γκαετάνο Λεόνε, έγινε έπαρση της σημαίας του ΟΗΕ στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, από τον κ. Πατούλη και άλλους επισήμους.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της φετινής επετείου, λόγω της κρίσιμης υγειονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο περιφερειάρχης Αττικής στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επισημαίνοντας ότι φέτος τιμάται «το 75ετές έργο του Οργανισμού, εν μέσω της πρωτόγνωρης αυτής χρονιάς της πανδημίας, κρίσιμης για το σήμερα και το αύριο των λαών, για την επιβίωση των πληθυσμών και των πολιτών του κόσμου».

«Πρόκειται για μια χρονιά που θα κρίνει, από τις τελικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τις προτεραιότητες και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και των ηγετών της γης και την παγκόσμια συνεργασία απέναντι στην πανανθρώπινη δοκιμασία» τόνισε ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που όλα τα έθνη επικεντρώνονται σε έναν κοινό στόχο: να νικήσουν τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η πανδημία ανέδειξε, με τον πλέον δραματικό τρόπο, την ευπάθεια των συστημάτων υγείας σε όλον τον κόσμο, ακόμη και των χωρών υψηλού εισοδήματος, που διέθεταν ισχυρά συστήματα ετοιμότητας, τα οποία όμως δεν στάθηκαν ικανά να αναχαιτίσουν έναν άγνωστο, επιθετικό και φονικό ιό, όπως ανέφερε και πρόσθεσε πως «την ώρα που η συλλογική ασφάλεια και η κοινή ευημερία στον πλανήτη βομβαρδίζονται, η φετινή 75η επέτειος μας θυμίζει ότι οφείλουμε να εργαστούμε περισσότερο από ποτέ για να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές σε όλα τα επίπεδα, στη βάση των αρχών της διεθνούς αλληλεγγύης και της πανανθρώπινης συνεργασίας»

Ο περιφερειάρχης σημείωσε, επίσης, ότι βασικές αρχές της ιδρυτικής αποστολής του ΟΗΕ, όπως η παγκόσμια ειρήνη και η πανανθρώπινη αλληλεγγύη, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, τονίζοντας πως στην παρούσα περίοδο της πανδημίας «ειρήνη σημαίνει σύμπραξη της έρευνας, του ιατρικού λειτουργήματος, αλλά και της ίδιας της πολιτικής επικοινωνίας για ένα παγκόσμιο σύστημα Ετοιμότητας και Πρόληψης που θα υπηρετεί την διάσωση της ανθρώπινης ζωής, με διεθνή αλληλεγγύη».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι προτεραιότητα είναι οι ηγέτες και οι κατά τόπους κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους ασθενέστερους πολίτες, αλλά και η ανάγκη «από κοινού να επανεξετάσουμε τις αξίες μας και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα του πολιτισμού μας, σε μια νέα ισορροπία της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής προόδου».

Το μήνυμα του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Α. Γκουτέρες, για την 75η επέτειο, μετέφερε στον χαιρετισμό του ο συντονιστής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, Γκαετάνο Λεόνε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε: «Στον κόσμο μας σήμερα έχουμε ένα κοινό εχθρό. Την COVID-19. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε  μεγαλύτερη ώθηση στην ειρήνη για να πετύχουμε μία παγκόσμια εκεχειρία. Ο χρόνος κυλάει… Πρέπει να οικοδομήσουμε στη βάση της προόδου. Μία εκπληκτική διεθνής συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα  ασφαλές,  οικονομικό και  προσβάσιμο εμβόλιο COVID-19  για όλους. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης μας προσφέρουν ένα εμπνευσμένο σχέδιο  για να ανακάμψουμε καλύτερα.

»Αντιμετωπίζουμε κολοσσιαίες προκλήσεις. Με την παγκόσμια αλληλεγγύη και συνεργασία μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Αυτά είναι τα Ηνωμένα Εθνη. Σε αυτή την επέτειο ζητώ από όλους τους ανθρώπους παντού να γίνουν ένα».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους του υπ. Εξωτερικών ο διευθυντής της Διεύθυνσης ΟΗΕ, πρέσβης Α. Παπαδάκης, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και εκ μέρους του δημάρχου Αθηναίων ο αντιδήμαρχος Γ. Αποστολόπουλος. Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Στελεχών των Ηνωμένων Εθνών, Γ. Καμιζούλης, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σ. Κοκκινάκης και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Μ. Βιδάλη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet