Υπεγράφησαν οι εκτελεστικές συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης σε Δήμους της Αττικής
Θεσμικοί Φορείς

Υπεγράφησαν οι εκτελεστικές συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης σε Δήμους της Αττικής

Τις εκτελεστικές συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης που θα διανεμηθεί δωρεάν στους Δήμους της Αττικής υπέγραψαν χθες (8/9) ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης και οι ανάδοχοι, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Όπως αναφέρει η περιφερειακή αρχή, κατά τη διάρκεια της υπογραφής ο περιφερειάρχης ζήτησε από τους αναδόχους να οριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ταχύτερο δυνατό ο αναγκαίος εξοπλισμός, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος του ολοκληρωμένου σχεδίου που στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Το κόστος του εξοπλισμού υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλιστεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ.ά.).  

Τι εξοπλισμό αποκτούν οι Δήμοι – Η προμήθεια σε αριθμούς

Το πρόγραμμα Χωριστής Συλλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών προβλέπει την προμήθεια 15.500 Κάδων για χωριστή συλλογή χαρτιού, 580 υπόγειων γωνιών ανακύκλωσης διαφόρων τύπων 2-4-5-6 θέσεων, 130 κέντρων ανακύκλωσης 3-4 θέσεων και 220 «έξυπνων» νησίδων και οικίσκων ανακύκλωσης.

Ειδικότερα οι συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν σε:

  • Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Υπόγειας Αποθήκευσης, με σύστημα ανύψωσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης 4, 5 και 6 ρευμάτων με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης ζύγισης και καταγραφής.
  • Κιόσκια ανακύκλωσης.
  • Προμήθεια κάδων για την επέκταση του προγράμματος διαλογής στην πηγή του έντυπου χαρτιού.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης, με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης, ζύγισης και καταγραφής.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης με σύστημα ανύψωσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης.
  • «Έξυπνο» οικίσκο διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
  • «Έξυπνη» νησίδα διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.

Ο κ. Πατούλης δηλώνει σχετικά:

«Περιφέρεια Αττικής, ΕΔΣΝΑ και Δήμοι συνεργαζόμαστε για να γυρίσει η Αττική σελίδα και να γίνει πραγματικότητα η μετάβαση σε μια πράσινη Περιφέρεια. Η ανακύκλωση με σταθερά βήματα και σημαντικό εξοπλισμό γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Καλούμαστε να καλύψουμε σε 4-5 χρόνια μια 20ετία καθυστερήσεων.  Με την υπογραφή των εκτελεστικών συμβάσεων  δρομολογείται η άμεση εξασφάλιση του νέου εξοπλισμού και των σημείων ανακύκλωσης. Πρόκειται για ένα εξοπλισμό ο οποίος εξασφαλίζεται  με χρήματα που αντλεί η Περιφέρεια από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα και δε θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, ούτε των Δήμων, ούτε των δημοτών. Στόχος μας είναι, εντός της επόμενης διετίας να έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική και κάλυψη του στόχου του 50% της ανακύκλωσης το 2025. Η ταφή πρέπει να μειωθεί στο 10% ως το 2030. Συνεχίζουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, με ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Αλλάζουμε το τοπίο στην ανακύκλωση, αναδεικνύουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές παρέχοντας στους Δήμους σύγχρονα εργαλεία,  που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους  δύσκολους στόχους που έχουμε θέσει».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet