Περιφέρεια Αττικής: Σε εξέλιξη η δράση εθελοντικού καθαρισμού του πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Περιφέρεια Αττικής: Σε εξέλιξη η δράση εθελοντικού καθαρισμού του πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής 26/6 η δράση εθελοντικού καθαρισμού του πευκοδάσους του Σχινιά περιοχή «Natura», η οποία πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ».

Με τη συνδρομή ενός σημαντικού στόλου οχημάτων και ομάδων εθελοντών επιχειρείται ο καθαρισμός, η απομάκρυνση φερτών υλικών και σκουπιδιών, ενώ ειδικά μηχανήματα πραγματοποιούν αποψίλωση χαμηλής βλάστησης.

Σημαντική είναι η συμβολή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ έχει συσταθεί και έφιππη ομάδα εθελοντών, η οποία θα πραγματοποιεί περιπολίες στην παραλία και στο πάρκο.

Τον συντονισμό της δράσης, κατά την έναρξή της, είχε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε τις αρμόδιες αρχές και τις ομάδες εθελοντών που συνδράμουν στην προσπάθεια, ενώ επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί σειρά από συγκεκριμένα βήματα που θα εξασφαλίσουν ότι το πάρκο Σχινιά θα παραμείνει καθαρό και προσβάσιμο στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα, τη διοίκηση του πάρκου, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και όλους τους αρμόδιους φορείς να περιοριστεί η είσοδος οχημάτων εντός του πάρκου. Για τον λόγο αυτόν θα μπουν ειδικές μπάρες, ενώ για την καλύτερη εποπτεία και τον συντονισμό ενεργειών θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του κ. Πατούλη νέα διευρυμένη σύσκεψη.

Ο περιφερειάρχης Αττικής σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλειά του από φυσικές καταστροφές αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

»Η δράση καθαρισμού αποτελεί την αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε με στόχο την προστασία και την καλύτερη λειτουργία του πάρκου Σχινιά.

»Δεν θα επιτρέψουμε το πάρκο Σχινιά, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής, να συνεχίσει να βρίσκεται στο έλεος της τύχης του. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του.

»Ευχαριστώ προσωπικά όλους τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες βρίσκονται δίπλα μας στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα πράσινο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Προστατεύοντας το περιβάλλον συμβάλλουμε σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Στην δράση καθαρισμού η οποία πραγματοποιείται με τον συντονισμό της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΔΣΝΑ και του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θ. Αυγερινός, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Σ. Τσίρκας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Ν. Χιωτάκης, ο επικεφαλής του «Όλοι μαζί Μπορούμε» του «Σκάι», Γ. Σπανολιός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιανατολικής Αττικής, Γ. Λυριντζής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Β. Σιώμος, ο διευθυντής Αστυνομίας ΒΑ Αττικής, Π. Κολλιντζάς, ο αστυνομικός διοικητής Δ. Κωστής, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, Δ. Παπαδόπουλος, ο δασάρχης Καπανδριτίου, Γ. Ζιάζιαρης, οι αντιδήμαρχοι Μαραθώνα, Χ. Στάμος και Β. Κυπαρίσσης, η σύμβουλος του περιφερειάρχη και συντονίστρια της δράσης Χ. Γαλανοπούλου.

Στη δράση συνέβαλλαν εργαζόμενοι και στελέχη των παραπάνω φορέων,  η Δημοτική Οργάνωση Εθελοντών Μαραθώνα, η εθελοντική ομάδα του Συλλόγου Μέριμνας Ανηλίκων και Νέων, η ομάδα εθελοντών του Συλλόγου Ρουμελιωτών ΒΑ Αττικής, ο Πανελλήνιος Ιππικός Όμιλος, η κυνηγετική ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαρουσίου, ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοτροφίας, οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και η Ram Europe η οποία  βοήθησε στον καθαρισμό του πευκοδάσους με ειδικά μηχανήματα αναρρόφησης. 

Παράλληλα ειδικά οχήματα της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΔΣΝΑ, του ΕΟΑΝ, του ΣΠΑΠ και του Δήμου Μαραθώνα συνέβαλλαν στον καθαρισμό, ενώ υπήρχαν ομάδες στελεχών που ενημέρωναν για θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του Περιβάλλοντος.

Αύριο Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 η δράση θα έχει στο επίκεντρό της την παραλία Σχινιά. Στόχος της Περιφέρειας Αττικής και της ομάδας «Όλο Μαζί Μπορούμε» του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι» είναι να καθαριστεί η παραλία μήκους 6,5χλμ και παράλληλα να ενημερωθούν οι λουόμενοι για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας του πάρκου.

Σημείο συνάντησης έχει οριστεί η είσοδος του πάρκου Σχινιά, 300 μέτρα μετά την πύλη του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά, ενώ η στάθμευση θα πραγματοποιείται στο «parking» του κωπηλατοδρομίου. Ώρα έναρξης της δράσης 9:00 π.μ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet