Ρένα Δούρου: «Τρέχει κάτι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;»
Περιφέρεια Αττικής

Ρένα Δούρου: «Τρέχει κάτι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;»

«Τρέχει κάτι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;» διερωτάται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι κατά την περίοδο από 22 έως 29 Δεκεμβρίου 2014, κατέθεσε επτά κατανομές χρηματοδότησης συνολικού ύψους 9.128.824,21 ευρώ, οι οποίες δεν εκτελέστηκαν, παρ΄ ότι είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η περιφερειακή αρχή Αττικής, σχετικά με την υπόθεση, τονίζει ότι «την πρώτη ημέρα του χρόνου που θα φανεί τι έχει συμβεί, εύχεται να μην έχουν επικρατήσει εκλογικές σκοπιμότητες στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Τρέχει κάτι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας με κοινή τους απόφαση ρύθμισαν το ζήτημα της τακτοποίησης πληρωμών δημοσίων επενδύσεων του έτους 2014 και της χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν ότι η εκτέλεση των εντολών χρηματοδότησης έργων (κατανομές) θα πραγματοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2014.

Η Περιφέρεια Αττικής από τις 22 Δεκεμβρίου 2014 έως και την καταληκτική ημερομηνία, 29 Δεκεμβρίου 2014, υπέβαλλε συνολικά επτά κατανομές χρηματοδότησης συνολικού ύψους 9.128.824,21 ευρώ, οι οποίες όμως δεν εκτελέστηκαν παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αποτέλεσμα ήταν να μην πληρωθούν τα σχετικά έργα.

Δεδομένου ότι το εγκεκριμένο όριο πληρωμών για το έτος 2014 του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ είναι 25.700.000 ευρώ, η παραπάνω πολιτική απόφαση ουσιαστικά συνεπάγεται τη μη διάθεση του 35% των εγκεκριμένων πιστώσεων προς την Περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πληρωθούν σημαντικά συμβασιοποιημένα έργα Δήμων αρμοδιότητάς μας. Συγκεκριμένα: αντιπλημμυρικά έργα, έργα κατασκευής και συντηρήσεων οδών. Ειδικότερα, 5.934.129,34 ευρώ που αφορούν σε έργα αρμοδιότητας Περιφέρειας, 2.011.605,93 ευρώ σε έργα Δήμων, 1.000.000 ευρώ στην υδροδότηση της Αίγινας και 183.088.94 ευρώ σε μελέτες.

Είναι γνωστό ότι οι δαπάνες αυτές θα εκτελεστούν το 2015, ωστόσο θα βαρύνουν τις πιστώσεις του νέου έτους, ενώ είχαν προβλεφθεί και εγκριθεί για το έτος 2014. Το αποτέλεσμα είναι τριπλό:

Α) Δυσχεραίνεται σημαντικά ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση των έργων του νέου έτους.

Β) Οδηγούμαστε σε μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 κατά το ποσό αυτό που δεν έχει κατανεμηθεί  μέχρι αυτή τη στιγμή από την Τράπεζα της Ελλάδος σε έργα.

Γ) Δεν είναι σε θέση η Περιφέρεια να ανταποκριθεί σε νέες υποχρεώσεις έργων που έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί.

Δεν πρόκειται για ζήτημα τεχνοκρατικό αλλά εξόχως πολιτικό, που δεν αφορά αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής.

Αφορά σχεδόν όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Κι επειδή παραμένει «μυστήριο» το γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επιδεικνύουν αυτή τη στάση, η περιφερειακή αρχή Αττικής απευθύνει σαφές μήνυμα: την πρώτη ημέρα του χρόνου που θα φανεί τι έχει συμβεί, εύχεται να μην έχουν επικρατήσει εκλογικές σκοπιμότητες στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet