Συνάντηση περιφερειαρχών με τον υπουργό Οικονομίας για τα έργα ΕΣΠΑ
Περιφέρεια Αττικής

Συνάντηση περιφερειαρχών με τον υπουργό Οικονομίας για τα έργα ΕΣΠΑ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και οι περιφερειάρχες της χώρας θα έχουν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για την επανεκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σε επιστολή που είχε αποστείλει η Ένωση Περιφερειών στον υπουργό Οικονομίας ενόψει της συνάντησης, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Για την αντιμετώπιση της κρίσης και της βαθιάς ύφεσης που μαστίζει τη χώρα μας αποτελεί εθνικό καθήκον να απορροφήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και να ολοκληρώσουμε τα έργα, ενισχύοντας την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Αυτή είναι για τις Περιφέρειες αποστολή πρώτης προτεραιότητας στον αγώνα που δίνουμε, μπροστά στα δύσκολα που πέρασαν και σ΄ αυτά που έρχονται.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας, ώστε να επιλύσουμε από κοινού μια σειρά από επείγοντα ζητήματα που σχετίζονται με την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και την επίσπευση της αποπληρωμής των έργων που εντάσσονται σε αυτό, αλλά και την έναρξη των έργων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που κρίνουμε ότι πρέπει να εξεταστούν, ώστε να υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα στη βούληση για έγκαιρη εξέλιξη και ολοκλήρωσή τους, αναφέροντας ως κύρια σημεία ρυθμίσεις τραπεζικής ευελιξίας στους αναδόχους έργων ΕΣΠΑ, ώστε να δύνανται να πληρώσουν υλικά για τις ανάγκες των έργων ή και εργατικό κόστος, για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή και σύναψη συμβάσεων, καθώς και στοχευμένες ρυθμίσεις στη νομοθεσία δημοσίων έργων που να αποτρέπουν τη διάλυση εργολαβιών ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης πληρωμής από το ΠΔΕ.

Σημειώνουμε την ανάγκη να διευκρινιστεί ο τρόπος εφαρμογής της δυνατότητας που δίνει η Ε.Ε. για εμπροσθοβαρή αποπληρωμή των Ε.Π. μέχρι το 100% της κοινοτικής συμμετοχής. Επίσης, αναφέρουμε ως αναγκαιότητα το να υπάρξει ρύθμιση για αποδοχή νέων συμβάσεων, τόσο Τεχνικής Βοήθειας των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ – απαραίτητες πολλαπλές ενέργειες έως το τέλος του 2015 -, όσο και σε άλλα ενταγμένα έργα που, παρότι δεν έφτασαν σε επίπεδο κατακύρωσης σύμβασης, η υλοποίησή τους κρίνεται υψηλής σκοπιμότητας σε επίπεδο περιφέρειας και ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα Προγράμματα περιόδου 2014-2020 εφόσον απαιτηθεί διαχειριστικά”.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet