Τον ρόλο των εκτελεστικών γραμματέων Περιφερειών εξήρε η Ρ. Δούρου
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Τον ρόλο των εκτελεστικών γραμματέων Περιφερειών εξήρε η Ρ. Δούρου

Στη συνάντηση των Εκτελεστικών Γραμματέων που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και της Περιφέρειας Αττικής στα γραφεία της ΕΝΠΕ το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 συμμετείχε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η κα Δούρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επείγει η αποτελεσματική λειτουργία της αιρετής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού. Στην κατεύθυνση αυτή ο ρόλος και το έργο των Εκτελεστικών Γραμματέων των Περιφερειών καθίστανται κομβικά. Και τούτο γιατί συμβάλλουν καθοριστικά στον προγραμματισμό των Περιφερειών. Έναν προγραμματισμό ο οποίος συνιστά τη μοναδική και ασφαλή οδό παρέμβασης στην οργάνωση των ζητημάτων και όχι απλά της διαχείρισης της καθημερινότητας. Μόνο με προγραμματισμό, με σοβαρότητα, με συστηματικότητα και ορθολογισμό θα καταστήσουμε τις Περιφέρειες τους κρίσιμους εκείνους μοχλούς που θα αναζωογονήσουν τη δημόσια διοίκηση, καθιστώντας τη συμμέτοχο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας.

»Ήδη η ομόφωνη απόφαση των Εκτελεστικών Γραμματέων που ελήφθη την Παρασκευή 19 Ιουνίου, σχετικά με τη μεταφορά σειράς αρμοδιοτήτων (σε τομείς όπως της Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Προστασίας Υδάτων, Τεχνικού ελέγχου και φυσικών πόρων) από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στις Περιφέρειες, συνιστά σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών. Στηρίζεται δε στην αρχή της επικουρικότητας, της ενότητας του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών και της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου και γι΄ αυτό σηματοδοτεί την αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας προς όφελος των πολιτών. Έτσι αυτή η ομόφωνη απόφαση έχει διπλή σημασία: πρώτον, αναβαθμίζει τη σημασία της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και δεύτερον, θωρακίζει τη λειτουργία της.

»Στην ίδια δε κατεύθυνση κινείται και η αναζήτηση, παρουσίαση και καταγραφή των καλών πρακτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού αποθετηρίου τους στην ΕΝ.ΠΕ.. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η συμβολή των Εκτελεστικών Γραμματέων στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που αφενός δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και αφετέρου χαράσσουν την ορθολογική πορεία ριζικής αλλαγής της λειτουργίας του δημοσίου.

»Όλα τούτα εγγράφονται στην πορεία εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στην οποία καθοριστικό ρόλο οφείλουν, μπορούν και θα παίξουν οι Περιφέρειες της χώρας, με πρώτη την Περιφέρεια Αττικής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet