Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης πλημμυρών – σεισμών στη Βόρεια Αθήνα
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης πλημμυρών – σεισμών στη Βόρεια Αθήνα

Συνεδρίασε την Παρασκευή 30/09/2016 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου και παρουσία του διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, υποστράτηγου Κωνσταντίνου Γιόβα.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν οι δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από πλημμυρικά και σεισμικά φαινόμενα. Επισημάνθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης των σχεδίων ως προς την εκκένωση χώρων δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και χώρων καταυλισμού και στέγασης πληγέντων, ενώ δόθηκαν οδηγίες για συνεχή καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων συλλογής ομβρίων και απομάκρυνση διάσπαρτων υλικών από χώρους όπου εκτελούνται δημόσια ή ιδιωτικά έργα.

«Τα σεισμικά φαινόμενα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν ελέγχονται. Μπορούμε, όμως, να λάβουμε προληπτικά μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν στην καθημερινότητα και, ακόμη περισσότερο, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ίδια την ανθρώπινη ζωή» υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Καραμέρος. Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, «προτεραιότητά μας είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της βόρειας Αθήνας, οι προσεισμικοί έλεγχοι, και μάλιστα σε δύο επίπεδα, σχολείων, νοσοκομείων, πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων, δημόσιων κτηρίων κ.ά., καθώς και η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Πολιτών».

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής καταγράφονται και απεικονίζονται με χάρτες όλοι οι χώροι καταφυγής που έχουν προτείνει οι 12 Δήμοι της Βόρειας Αθήνας.

Παράλληλα, έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα έργων είκοσι (20) ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα, κατασκευή ή επέκταση δικτύων ομβρίων υδάτων, καθώς και διευθετήσεις ρεμάτων με σεβασμό στο τοπικό οικοσύστημα. Τα έργα, προϋπολογισμού σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Συνδέσμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού και του Υμηττού, Εθελοντικών Οργανώσεων και Ομάδων Διάσωσης, καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet