Απόσυρση του άρθρου 13 για μη απόδοση ανταποδοτικών τελών ζητεί η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Απόσυρση του άρθρου 13 για μη απόδοση ανταποδοτικών τελών ζητεί η ΚΕΔΕ

Την άμεση απόσυρση του άρθρου 13 του πολυνομοσχεδίου «Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», καθώς και την τροποποίηση και άλλων διατάξεων αυτού ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με απόφασή του για το θέμα που ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015.

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης, δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη καταθέτει το σχετικό αίτημα – απόφαση στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια και στη Βουλή.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

  • Στερεί από τους δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών.
  • Υποχρεώνει τους δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων.
  • Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού ξεκάθαρα παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο άλλων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ ζητά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τις εξής τροποποιήσεις:

  • Η δυνατότητα ενοποίησης και μεταφοράς των διαθεσίμων σε έναν λογαριασμό με απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τα συλλογικά όργανα αυτών.
  • Ότι αναφέρεται σε ευθύνες, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των προϊστάμενων οικονομικών υπηρεσιών να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τα συλλογικά τους όργανα.
  • Η υποχρέωση κατάρτισης συνοπτικού προϋπολογισμού έως 31 Ιουλίου από το ΥΠ.ΕΣ. να μην συνιστά υποχρέωση των ΟΤΑ να καταρτίσουν ανάλογα σχέδια, αλλά μόνον εκτιμήσεις και προβλέψεις στοιχείων.
  • Το ότι το υπουργείο Οικονομικών συμπράττει υποχρεωτικά στην έκδοση Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων που προκαλούν δαπάνη και απώλεια εσόδων να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τα συλλογικά όργανα αυτών, δεδομένου ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται ήδη κατά νόμο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Αναλυτικά η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για άμεση απόσυρση του άρθρου 13 είναι η εξής:

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 και συζήτησε το περιεχόμενο του άρθρου 13 που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» και άλλων διατάξεων αυτού.

Μετά από διεξοδική συζήτηση μεταξύ όλων των παριστάμενων μελών, αλλά και των εκπροσώπων των ΠΕΔ που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση αποφασίζει:

Ζητά την άμεση απόσυρση του Άρθρου 13.

Η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου κρίνεται επιβεβλημένη γιατί:

  1. Στερεί από τους δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως προκύπτει από την Ειδική Έκθεση που συνοδεύει το Πολυνομοσχέδιο.
  2. Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών. Το άρθρο 13 προβλέπει την απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ΤΑΙΠΕΔ από το σύνολο των ανταποδοτικών τελών συλλήβδην. Δηλαδή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν.1828/1989), από το τέλος ακίνητης περιουσίας (άρθρο 24 Ν.2130/1993), από τα τέλη χρήσης κτημάτων ή υπηρεσιών (άρθρο 19 ΒΔ από 24.09.1958), τέλος χρήσεως ακίνητης περιουσίας κ.λπ.
  3. Υποχρεώνει τους δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που θα εξακολουθούν να υπόκεινται στο καθεστώς πληρωμής ανταποδοτικών τελών.
  4. Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού ξεκάθαρα παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 του Συντάγματος) και η ίση μεταχείριση (άρθρο 4 του Συντάγματος).

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά πάνω στο περιεχόμενο του παραπάνω Πολυνομοσχεδίου τα παρακάτω:

  • Η δυνατότητα ενοποίησης και μεταφοράς των διαθεσίμων σε ένα λογαριασμό με απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τα συλλογικά όργανα αυτών.
  • Ότι αναφέρεται σε ευθύνες, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των προϊστάμενων οικονομικών υπηρεσιών να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις επιχειρήσεις και τα συλλογικά τους όργανα.
  • Η υποχρέωση κατάρτισης συνοπτικού προϋπολογισμού έως 31 Ιουλίου από το ΥΠ.ΕΣ. να μην συνιστά υποχρέωση των ΟΤΑ να καταρτίσουν ανάλογα σχέδια, αλλά μόνον εκτιμήσεις και προβλέψεις στοιχείων.
  • Το ότι το υπουργείο Οικονομικών συμπράττει υποχρεωτικά στην έκδοση Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων που προκαλούν δαπάνη και απώλεια εσόδων να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά Όργανα αυτών, δεδομένου ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται ήδη κατά νόμο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet